Za pěstování konopí pro léčebné účely dostala žena podmínku

Tábor - Za pěstování konopí stanula dnes před Okresním soudem v Táboře jednapadesátiletá Libuše Bryndová. Žena se hájila tím, že rostliny pěstovala jako lék na svoje artritické a astmatické obtíže, obžaloba ji ale vinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Ženě hrozilo až pět let vězení, od táborského soudu nakonec odešla s dvouměsíčním trestem s podmíněným odkladem na jeden rok.

Trestní stíhání odstartoval pořad České televize, v němž Bryndová vystupovala jako pěstitelka konopí. Říkala, že používá konopné máslo a masti a inhaluje drť, což jí pomáhá při astmatických záchvatech. Uvedla, že konopí pěstuje cíleně, neboť ho pak používá ve formě zmíněných produktů. Policisté ji poté navštívili, odvezli si rostliny a obvinili ji ze dvou trestných činů. Konopná drť, kterou policie zabavila, již Bryndová zpět nezíská. Soud ale rozhodl, že jí policie vrátí konopné masti, které však už podle Bryndové budou znehodnocené.

Podle obžaloby žena loni a předloni vypěstovala na svém pozemku ve Zlukově na Táborsku nejméně 26 rostlin konopí, přičemž hodnota psychotropní látky v rostlinách překračovala povolená 0,3 procenta. Celkem vypěstované konopí obsahovalo přes 26 gramů účinné látky. Obhajoba však argumentovala tím, že hodnota psychotropních látek v rostlinách byla pro využití k toxikomanii příliš nízká. Policie přitom údajně nezjistila zneužití marihuany k toxikomanii.

Soud vyslechl svědky, kteří mast od Bryndové zdarma získávali, ale při vyhlášení rozsudku se přiklonil k obžalobě. Pěstitelka podle něj pochybila, když z konopí vyrobila omamnou látku. Trest soud zmírnil proto, že ji používala jako lék. Obhájkyně Bryndové Klára Veselá-Samková považuje kriminalizaci drobných pěstitelů konopí, kteří ho využívají pro léčbu, za maskování neschopnosti policie odkrýt nelegální obchod ve velkopěstírnách. Proti rozsudku se obhájkyně na místě odvolala.