Kauzu muže, který údajně uřízl známému hlavu, soud odročil na srpen

Zlín - Kauzu mladíka, který údajně uřízl ještě zaživa známému hlavu, odročil soud na srpen. Podle obžaloby čtyřiadvacetiletý David Hladík ze Zlechova na Uherskohradišťsku loni v říjnu uřezal hlavu známému v domku v Traplicích na Slovácku. Za to mu hrozí až 15 let vězení či výjimečný trest. Hladík vinu odmítá. Muže podle něho zavraždil třetí člen party, která pracovala na stavbě, zedník Josef Kleinedler. Ten rovněž vinu odmítá. Soud nyní předvolá matku muže, kterého Hladík z vraždy obvinil, a také klinického psychologa.

U dnešního jednání byly vyslechnuty znalkyně z oboru psychiatrie. Podle nich Hladík v době spáchání činu netrpěl duševní poruchou a jeho poznávací i ovládací schopnosti nebyly sníženy. Lékařky však u obžalovaného zjistily specifickou poruchu osobnosti, dříve nazývanou psychopatie, s rysy agresivity. Tu podle nich mladík u sebe navíc cíleně provokoval konzumací alkoholu, marihuany, pervitinu i heroinu. Drogy prý ale osudného dne nepožil. Podle znalkyň byl Hladík v době spáchání činu pouze ve stavu lehké, maximálně středně těžké opilosti.

Podle státního zástupce Romana Kafky byl útok veden zvláště surovým způsobem. Hladík muži údajně zasadil několik desítek ran nožem a sekáčkem na maso. Hlavu prý odřezával od trupu ještě za života zavražděného. Podle obžaloby Hladík po činu uložil hlavu do igelitové tašky, chodil s ní po obci a poté ji dal do kontejneru na papír poblíž obecního úřadu.

Obžalovaný, který v domku u oběti před činem asi 14 dní bydlel, u soudu tvrdil, že muže připravil o život Kleinedler. Hlavu zabitého vzal prý do igelitové tašky proto, že chtěl ze soucitu údajnému vrahovi pomoci s likvidací těla. Státní zástupce však jeho tvrzení neuvěřil a Hladíka obžaloval navíc z křivého obvinění. Kleinedler u soudu odmítl, že by měl s vraždou cokoliv společného.

Hladík policii oznámil nález těla zavražděného sám. Kriminalisté poté nalezli i v kontejneru odhozenou hlavu. Svědkové potvrdili, že obžalovaný chodil osudný den s taškou po vesnici. Na otázku, proč je celý od krve, prý odpovídal, že zabíjel prasátko. Podle obyvatel obce trojice často popíjela alkohol, kterým prý muži byli posilněni i v den vraždy.