Vnitro se musí omluvit dvěma účastníkům technoparty CzechTek

Praha - Ministerstvo vnitra se podle dnešního rozhodnutí pražského městského soudu musí omluvit dvěma účastníkům technoparty CzechTek, která se konala v roce 2005 u Mlýnce na Tachovsku. Pražský městský soud dnes rozhodl, že jednomu z nich musí ministerstvo za tehdejší neadekvátní zásah policistů zaplatit 10 tisíc a druhému 20 tisíc korun. Tři roky po konání technoparty se tak jedná o první rozsudek, který policistům z CzechTeku 2005 říká, že zasáhli neoprávněně a nepřiměřeně. Proti rozsudku se lze odvolat.

Účastníci technoparty Ondřej Holous a Pavel Kuchař žalovali ministerstvo ve sporu na ochranu osobnosti, když tvrdili, že je policisté zasahující na akci napadli a vhodili jim do auta dýmovnice. Oba požadovali omluvu a 100.000 korun pro každého z nich. Podle soudu se podařilo prokázat použití slzného plynu proti oběma žalujícím a v případě Kuchaře také to, že ho policista udeřil obuškem. U Holouse útok obuškem prokázán nebyl, a proto mu soud oproti Kuchařovi přiznal nižší finanční zadostiučinění.

Policisté po mladících údajně chtěli, aby odjeli autem pryč z místa konání akce. Oba muži však předtím pili alkohol, za volant si tedy sednout nemohli. Policie se prý ptali, co mají dělat, dostali radu, aby s autem popojeli a zůstali v něm sedět, dokud nevystřízliví. Ačkoliv to udělali, hodili jim policisté do auta dýmovnice otevřeným okénkem a potom je údajně oba napadli. „Vlítli nám dvě dýmovnice do auta, takže jsme museli vyskákat. V tu chvíli se po nás rozeběhli, chtěli nás zmlátit,“ prohlásil dnes po vynesení rozsudku Holous.

Dnešního vynesení rozsudku se zúčastnil pouze pětadvacetiletý Holous, který je podle svých slov s rozhodnutím soudu spokojen „napůl“. Odškodnění v hodnotě deset tisíc korun se mu jeví jako nedostatečné. „Nicméně jsem rád, že byla uznána chyba ze strany policie, že to bylo opravdu nepřiměřený,“ dodal. O případném odvolání se Holous poradí se svým právníkem, jenž do soudní síně vůbec nedorazil. Nepřišel ani Kuchař, který pracuje v Teplicích jako hasič, a nemohl se uvolnit ze zaměstnání.

Ministra vnitra Ivana Langera (ODS) verdikt nepotěšil. Rozsudek však podrobněji komentovat nechtěl s tím, že počká na jeho odůvodnění. Konstatoval pouze, že by se na reakci měl být dotazován spíše tehdejší šéf úřadu František Bublan. Ten přiznal, že „chyby se staly na obou stranách, jak na straně technařů nebo organizátorů, tak na straně policie“.

Technoparty u Mlýnce skončila zásahem těžkooděnců

Organizátoři technoparty, která se konala na konci července 2005, si kvůli pořádání akce pronajali louku u Mlýnce. Majitelé okolních pozemků, po kterých technaři na pronajaté místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení. Situaci poté posoudil státní zástupce společně se soudním znalcem, kteří dospěli k názoru, že účastníci CzechTeku spáchali trestný čin poškozování cizí věci. Policie proto proti zhruba pěti tisícům mladých lidí opakovaně tvrdě zasáhla, což vyvolalo ostré protesty veřejnosti i debatu mezi politiky.

Tisícovka policistů, převážně těžkooděnců, použila slzný plyn, pendreky, výbušky a vodní děla, během celé akce bylo zraněno několik desítek technařů i policistů. Postup policie vyšetřovala Inspekce ministra vnitra, která obdržela přes sto trestních oznámení, většinu z nich ale odložila - buď kvůli přílišné obecnosti, nebo proto, že se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů. Případ Ondřeje Holouse a Pavla Kuchaře je tak jedním z mála, které skončily rozsudkem. Kauzou se zabýval také ochránce lidských práv Otakar Motejl, který již dříve označil zásah na CzechTeku za nepřiměřený, ale oprávněný.

Vydáno pod