Pokud smlouva o radaru projde parlamentem, Klaus ji bez váhání podepíše

Praha - Prezident Václav Klaus je připraven smlouvu o americkém systému protiraketové obrany v Česku v případě, že projde parlamentem, "bez jakéhokoliv váhání" podepsat. Smlouvu, kterou v úterý v Praze stvrdili svým podpisem ministryně zahraničí USA a její český protějšek, považuje za tmelící prvek česko-amerických vztahů. K negativní reakci Ruska na právě podepsanou smlouvu uvedl, že úkolem Česka a Američanů je Rusku neustále vysvětlovat, že projekt není namířen proti němu.

Prezident se k aktuálním politickým otázkám vyjádřil krátce poté, co opustil rehabilitační kliniku v Praze na Malvazinkách, kde se rehabilitoval po nedávné operaci kyčelního kloubu.

Prezident nevidí zásadní tragédii v tom, že lidé mají na jednu konkrétní věc jiné názory. „Úkolem politika je, aby uměl to rajče přežít a uměl ho eventuálně chytit nebo se mu ubránit,“ komentoval některé reakce veřejnosti na podpis smlouvy o radaru. V této souvislosti připomněl, že i on za svůj politický život pár rajčat zažil.

Radar na českém území považuje prezident za potřebný nejen jako součást obrany NATO. Zopakoval, že již dříve několikrát zdůraznil, že Česká republika se musí spoléhat nejen na Evropskou unii, ale i na kontakty se Spojenými státy.

Klaus se také pozastavil nad tím, že se ministr Karel Schwarzenberg ještě od minulého pondělka nepodíval na výsledky auditu kolem rodinného majetku šéfa lidovců Jiřího Čunka. „Jednomu nerozumím. Kdybych ten materiál dostal, tak bych ho v první vteřině otevřel a podíval se na výsledek,“ podotkl prezident Václav Klaus s tím, že žádný soud v této věci však činit nechce.

Personál kliniky prezidenta označil za vzorného pacienta

V jeho rehabilitačním programu nechyběla jízda na ortopedu, cvičení v bazénu nebo v posilovně. V první fázi se prezident musí naučit chodit bez berlí. „Za veliký cíl považuji, abych mohl normálně sedět,“ komentoval svůj současný zdravotní stav.

Prezident bude po zbytek července pracovat na zámku v Lánech, kde má lepší podmínky pro další rehabilitaci. „Myslím, že nebudu prvním prezidentem, který bude pár týdnů úřadovat v Lánech,“ konstatoval a zdůraznil, že k úřadování se vrátil už v nemocnici, kde podepsal několik zákonů a také uděloval milosti. Příští úterý dokonce pořádá v Lánech velkou poradu o zahraniční politice.

V Lánech v úterý proběhne zahraničně-politická schůzka

S premiérem Mirkem Topolánkem, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a místopředsedou vlády Alexandrem Vondrou hodlá prezident projednat mimo jiné dlouhodobou koncepci výměny českých velvyslanců. Diskutovat se však bude zejména o otázkách týkajících se českého předsednictví EU a také o problému Lisabonské smlouvy, která bude rovněž i tématem krátké červencové návštěvy polského prezidenta Lecha Kaczynského v Praze.

Prezident i vláda již ke smlouvě vydali své stanovisko, které si od nich vyžádal Ústavní soud. „Včera jsem poslal předsedovi vlády svou repliku na stanovisko vlády,“ poznamenal Klaus s tím, že tento dokument jeho úřad zatím zvěřejňovat nebude.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24