S ratifikací smlouvy o radaru vláda nejspíše počká do zimy

Praha - Smlouvy o radaru předloží vláda ve sněmovně ke schválení nejspíše koncem letošního, možná až počátkem příštího roku. Pravděpodobně až po prezidentských volbách v USA. Zda je předá zákonodárcům k ratifikaci obě najednou, není zatím jisté. "Je na premiérovi, zda se rozhodne smlouvy předložit společně, nebo ne a kdy tak učiní," uvedl náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

S předložením smluv k ratifikaci vláda nemá příliš důvod spěchat vzhledem k tomu, že jejich dostatečná podpora je poměrně nejistá. Vybudování radaru na českém území odmítají opoziční strany, ani koaliční politici ale o něčem takovém jako o dobrém nápadu nejsou přesvědčeni.

Křehká většina pro radar

Při schvalování smluv o radarové základně bude parlament absolvovat dvojí typ hlasování. Zatímco k přijetí hlavní smlouvy bude stačit většina z přítomných zákonodárců v každé z parlamentních komor, pro souhlas s pobytem amerických vojáků na českém území bude vláda potřebovat absolutní většinu všech zákonodárců, tedy 101 hlasů z 200 poslanců a 41 senátorů z celkem 81.

Z procedury schvalování vyplývá, že pro vládu bude nejobtížnějším krokem vyslovení souhlasu s pobytem amerických vojáků v Česku. Ve sněmovně totiž v tomto případě bude potřebovat 101 aktivních hlasů. Pokud kabinet nepodpoří někdo z opozičního tábora, bude třeba všech 100 hlasů koaličních poslanců a ještě podpora někoho ze tří nezařazených poslanců - Miloše Melčáka, Michala Pohanky nebo Evžena Snítilého. Ti ale s podporou váhají.

Pokud dohody schválí obě komory parlamentu, budou předloženy k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.