Jiří Paroubek podal trestní oznámení na „přeběhlíka“ Wolfa

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek podal trestní oznámení na poslance Petra Wolfa; nelíbí se mu tvrzení, že měl Wolfa vydírat během prezidentské volby. Paroubek poslance vyzval, aby své tvrzení doložil, nebo aby ho odvolal a omluvil se mu. Protože se tak nestalo, podal trestní oznámení pro pomluvu a poškozování dobrého jména.

„Veřejné obvinění z tak závažného trestního činu, jakým je vydírání, není možné tolerovat. Je to zásah do mých osobnostních práv, který zásadním způsobem překračuje míru svobodné diskuse v demokratické společnosti,“ prohlásil před týdnem Jiří Paroubek.

V centru pozornosti dotace pro firmu UT 2002 

Wolf 22. června opustil poslanecký klub ČSSD i stranu. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že mu v únoru při volbě prezidenta Paroubek hrozil zveřejněním informací o údajných nesrovnalostech při čerpání dotací jeho firmou UT 2002, když nezvedne ruku pro Jana Švejnara. To Paroubek rozhodně odmítá. Připustil ale, že o Wolfových potížích ví už od loňského prosince, kdy o nich poslancův asistent údajně informoval stínového ministra životního prostředí ČSSD Petra Petržílka.

Wolfova firma dostala od ministerstva životního prostředí na vypracování studie o vztahu ekonomického rozvoje a ekologie 4,6 milionu korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu z dotace neoprávněně čerpala 1,1 milionu
korun. Následná ministerská kontrola ve své zprávě uvedla, že to byly téměř dva miliony. To ale Wolf popírá, hovoří o pomluvách a křivých obviněních a zvažuje prý trestní oznámení.

Wolf se má omluvit i straně 

Wolf by se podle Paroubka měl omluvit nejen jemu, ale i sociální demokracii, protože tvrdil, že strana stála za zveřejním inforamcí v médiích. Šéf ČSSD ale tvrdí, že nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu, který vytkl Wolfově firmě nesprávné čerpání dotace, jsou veřejně dostupné na internetu.

ČSSD přišla během dvou let po volbách o čtyři poslance. Miloš Melčák a Michal Pohanka podpořili vznik koaliční pravicové vlády a byli za to vyloučení z klubu i ČSSD. Evžena Snítilého vyloučili sociální demokraté za to, že při prezidentské volbě zvedl ruku pro Václava Klause. Wolf vystoupil nedávno z ČSSD sám. V podezření je, že hodlá podpořit stavbu amerického radaru v Brdech.