Třetině senátních volebních obvodů se změní velikost území

Praha - Území třetiny senátních volebních obvodů se zanedlouho změní tak, aby každý senátor zastupoval přibližně stejný počet obyvatel. Úprava hranic se týká i devíti z 27 obvodů, v nichž si budou svého zástupce v horní komoře voliči vybírat již letos v říjnu. Změny přináší dnes Senátem schválená vládní novela volebního zákona, kterou už tak čeká pouze podpis prezidenta Václava Klause.

Parlament musel hranice obvodů upravovat kvůli vylidňování centra Prahy prakticky každé dva roky, když se počet obyvatel v některém obvodu dostal mimo zákonem stanovenou patnáctiprocentní odchylku oproti průměru, který v současnosti činí 127 tisíc. Novela má zajistit, aby na každého senátora připadl přibližně právě takový počet obyvatel.

Ve prospěch sousedních obvodů se tak podle novely mají o něco zmenšit senátní obvody na Berounsku, v Plzni a na Benešovsku, kde se hlavně kvůli stěhování Pražanů zvýšil počet obyvatel nad zákonem stanovený limit o 12 tisíc. Naopak rozšiřovat se mají volební obvody pro Prahu 1 a Prahu 2. V nich se počet obyvatel opětovně snížil, aktuálně celkem o zhruba 2600 lidí. Z těchto důvodů se budou měnit hranice u celkem 11 obvodů, územní změny u zbývajících obvodů vycházejí z vyhlášky, kterou se upravily hranice okresů.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) senátorům slíbil, že novela poté nabude účinnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů co nejdříve, „aby nebyl v žádném případě ohrožen termín konání voleb“. Prezident Klaus zatím datum nadcházejících senátních ani krajských voleb neohlásil, má na to ještě necelé tři týdny. Senátní volby letos musejí podle zákonných lhůt začít nejpozději 24. a 25. října, krajské o týden později.

Na rozdíl od projednávání ve sněmovně se v Senátu o úpravy novely nikdo z opoziční ČSSD nepokoušel, proces schvalování tak podle redaktorky Markéty Hýlové trval zhruba dvacet minut. Sociálnědemokratičtí senátoři zaujali k novele většinou zdrženlivý postoj podobně jako komunisté, v ostatních frakcích měla norma výraznou podporu.