Radar za Lisabon: U ODS těžko projde Lisabonská smluva bez schválení smlouvy o radaru

Praha - Pokud parlament neschválí česko-americkou dohodu o radarové základně, premiér Mirek Topolánek si nedovede představit, že zákonodárci ODS podpoří Lisabonskou smlouvu reformující instituce Evropské unie. Topolánek to prohlásil v diskusním pořadu Rádia Česko. Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil v tiskové zprávě Topolánkova slova za neprofesionální a skandální.

„Je to hypotéza. Vzhledem k tomu, že poslanecký klub ODS má 81 členů a myslím si, že znám většinou jejich názor, tak si dovedu velmi těžce představit, že pokud by ratifikace smlouvy s USA neprošla, že by poslanci, případně senátoři ODS, hlasovali pro Lisabonskou smlouvu,“ prohlásil Topolánek.

Podle něj to možná bude „jedna z karet ve hře“. „Já si s tím takto jednoduše nehraji, není podle mě úplně přijatelné to spojovat. Ale pro poslance, kteří mají v tomto svobodnou volbu, to může být určitý aspekt, který bude při tom rozhodování spolupůsobit,“ poznamenal šéf vlády a ODS.

ČSSD podle Paroubka nevidí jediný důvod, proč dohodu o radaru spojovat s lisabonskou smlouvou. „ČSSD varuje ODS před důsledky neschválení Lisabonské smlouvy pro české předsednictví EU a pro reputaci České republiky v Evropě a vyzývá koaliční partnery ODS, tedy KDU-ČSL a Stranu zelených, aby vyzvali předsedu koaliční vlády, jíž se účastní, ke konstruktivnímu a odpovědnému postupu při ratifikaci lisabonské smlouvy,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Proti radaru levice, proti lisabonské smlouvě ODS 

Dohodu o vybudování radaru protiraketového systému USA v Česku v úterý v Praze podepsali ministři zahraničí USA a ČR Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg. Dohoda vstoupí v platnost až tehdy, když ji schválí parlament a podepíše prezident Václav Klaus. Zejména v Poslanecké sněmovně ale zatím není dostatek hlasů pro její schválení, protože jsou proti ní jak levicová opozice, tak i například někteří poslanci zelených.

Naopak Lisabonská smlouva naráží na odpor některých občanských demokratů. Právě z jejich iniciativy se Senát obrátil na Ústavní soud, aby posoudil, zda je smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem. Proto byl zatím proces její ratifikace v Česku pozastaven. Pochybnosti o tom, zda by se v její ratifikaci mělo pokračovat, vznikly po té, co smlouvu odmítli v referendu Irové. Většina evropských politiků se ale vyslovila pro pokračování ratifikace, opačný postoj zaujal mimo jiné český prezident Václav Klaus.

Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24