Obering: Američané v Česku utratí pěknou sumičku

Praha - Ředitel americké protiraketové agentury Henry Obering se domnívá, že dnešní íránské raketové testy jen podtrhují nutnost budování systémů protiraketové obrany jak pro Spojené státy, tak pro jejich spojence v Evropě. Dnešní test devíti raket podle něj ukazuje, že Írán má velký zájem urychlit tyto své schopnosti.

Írán dnes odzkoušel devět raket dlouhého a středního doletu typu země-země. Použita byla i nová balistická raketa Šaháb-3, která je údajně s to zasáhnout cíl vzdálený až 2000 kilometrů. V případě konfliktu by tak mohl Írán v Evropě ohrozit Rumunsko a další balkánské země.

Rusové musejí podle vyjádření Oberinga pochopit, že protiraketový systém není namířen proti nim, ale proti zemím jako je Írán, který během dvou až tří let bude disponovat raketami ohrožujícími střední Evropu. Kolem roku 2015 bude moci Írán podle některých expertů zacílit na USA.

Protiraketový systém má podle Oberinga tři pilíře: mobilní protiraketový radar blíže Íránu, který by se mohl posouvat podle potřeby nákladním automobilem, radar v Česku a raketovou základnu v Polsku.

Obering dále potvrdil, že obranný systém by veškeré informace z českého radaru posílal do centrály NATO. Obering dále zdůraznil, že Američané budou nápomocni při informování poslanců, kteří musejí výstavbu radaru v Česku schválit.

Američané podle šéfa americké protiraketové agentury Oberinga chtějí při výstavbě radaru v Česku utratit „pěknou sumu peněz“. Americká strana očekává, že se stavební částí budou pomáhat především české firmy.

Pokud český parlament schválí výstavbu radaru, mohlo by se ke konci roku 2009 nebo na začátku roku 2010 začít stavět. Tak s tím alespoň počítá předběžný harmonogram, podle kterého by byl radar zprovozněn v roce 2013 nebo 2014.

Další radar se staví v Japonsku. Jde ale o mobilní typ, nelze jej tedy srovnávat s radarem, který má vyrůst v Brdech.

Radarová základna, kterou Američané plánují postavit ve vojenském újezdu Brdy, bude elektrickou energii čerpat především z běžné komerční sítě. Naftový generátor na základně bude sloužit pouze jako záložní zdroj. Ředitel americké protiraketové agentury Henry Obering tímto prohlášením rozptýlil spekulace o tom, jak vlastně bude radar napájen.

Obering doplnil, že samotná základna by měla mít rozlohu menší než 100 hektarů. Američané ještě musí vyřešit, kde ubytují svoje vojáky, kteří by měli na základně působit.

Radar znamená nulovou zdravotní zátěž 

Obering také zopakoval, že radar bude velmi bezpečný. Ze zdravotního hlediska je srovnatelný s radarem na pražském ruzyňském letišti. Američané chtějí do Česka převézt na lodích zařízení z Marshallových ostrovů.

Američané jsou spokojeni s výsledky testů protiraketového systému. Z 43 testů bylo například 35 raket úspěšně zachyceno s tím, že byly testovány rakety krátkého, středního i dlouhého doletu. Obering testování označil za robusní a systém za funkční.

Původně se počítalo s tím, že radar v Česku bude fungovat v součinnosti s raketovou základnou v Polsku, ale existence radaru není podmíněna existencí raketové základny. Data z radaru budou tak jako tak znamenat velký přínos pro USA i NATO, ujistil Obering.

Smlouva o radaru

▪ USA budou usilovat o začlenění radaru pod NATO

▪ USA se zavazují bránit ČR před teroristickou hrozbou

▪ Suverenita a vlastnické právo ČR není dotčeno

▪ Území pro radar je pro USA bezplatné

▪ ČR umožní pobyt max. 250 americkým vojákům

▪ Návštěvu třetích států musí odsouhlasit ČR

Obering prohlásil, že Američané zůstávají optimisté a stále věří, že se jim podaří dojednat výstavbu sil s raketami v Polsku.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg v úterý podepsali hlavní smlouvu o umístění radaru protiraketové obrany na českém území. Aby dohoda vstoupila v platnost, musí ji ještě schválit český parlament a podepsat prezident. Obě strany také musí mimo jiné dojednat doplňkovou smlouvu o pobytu amerických vojsk (SOFA).

Obering potvrdil, že Češi a Američané se zatím nemůžou shodnout v otázce daní. Na základě podobných smluv o pobytu vojáků v jiných státech totiž podle něj Američané daně neplatí. Myslí si totiž, že radar poskytne Česku zvýšenou ochranu, a země tak z pobytu Američanů bude těžit.

Vydáno pod