Mimořádný sjezd zelených bude v září, strana si zvolí nové vedení

Praha - Předsednictvo zelených si dnes odhlasovalo mimořádný sjezd, který se bude konat 5. až 7. září. Vedle volby nového předsednictva by podle předsedy strany Martina Bursíka měl sjezd změnit stanovy ve smyslu oslabení pravomocí republikové rady a definovat koaliční potenciál zelených. V dopise, který předseda strany Martin Bursík rozeslal členům strany, tvrdí, že největším problémem zelených je dvojkolejnost strany. "Stanovy daly možnost vytvořit ve straně druhé politické a mocenské centrum - republikovou radu," uvádí a navrhuje, aby v září zelení zvolili nové vedení a současně změnili stanovy.

V širším vedení, které vede poslankyně Olga Zubová, se podle něj nevedou demokratické diskuse, ale „odehrávají se tam narežírované akce, které mají zpochybnit činnost strany ve vládě a v koalici a pranýřovat její úspěšné kroky“. Navíc se podle něj mocenský boj přenesl z republikové rady i do poslaneckého klubu, proto jsou zelení nepředvídatelnými pro koaliční partnery i veřejnost. Dotkl se tak nedávného sporu se Zubovou a poslankyní Věrou Jakubkovou, které kritizovaly vnitřní chod klubu a vyhrožovaly vystoupením z frakce. Pro zklidnění situace odstoupila z čela klubu Bursíkovi blízká Kateřina Jacques.

Sjezd a změna stanov by podle Bursíka měly vyjasnit vztahy a kompetence mezi stranickými orgány SZ a obnovit demokratickou vnitrostranickou diskusi. Kromě toho má dát jasný signál před senátními a krajskými volbami, kterým směrem hodlá strana dále směřovat.

Vyřešit se má koaliční potenciál strany 

Zelení podle Bursíka nyní stojí před zásadním rozhodnutím, zda se mají profilovat jako autonomní politická strana, která není ani součástí levice, ani pravice, s širokým koaličním potenciálem, jak chce on, nebo jako strana, jejíž účinkování ve vládě není možné s občanskými demokraty. „Logickým vyústěním tohoto konceptu je vystoupit z vlády a přejít do opozice,“ uvádí. Sjezd by proto podle něj měl definovat pozici strany v politickém spektru.

Bursík upozornil na to, že ve straně bojují dva koncepty jejího vývoje. „Ten současný, kdy Strana zelených je středovou stranou, která se snaží korektně vytěžit z koaliční spolupráce maximum pro realizaci našeho programu - životní prostředí, lidská práva. A pak je zde druhý koncept, který říká, že náš program je nekompatibilní s ODS, ODS je největším nepřítelem a jediným partnerem pro spolupráci je sociální demokracie. Já mám velké obavy, že kdyby tento koncept uspěl, tak zaprvé bychom odešli z vlády, a to by znamenalo velikou nestabilitu v zemi, a za druhé by to výrazně zúžilo koaliční potenciál zelených,“ popsal situaci ve straně její předseda.

Termín sjezdu je podle Kuchtové nešťastný 

Se sjezdem nesouhlasí první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Novinářům řekla, že považuje nápad za nešťastný, protože podle jejího názoru začnou stranické frakce před sjezdem „prát špinavé prádlo na veřejnosti“.

I když Kuchtová několikrát uvedla, že v případě vnitrostranických voleb uvažuje o tom, že se stane protikandidátkou Bursíka, dnes řekla, že si to ještě musí rozmyslet. „V tomhle pimprlovém divadle nechci hrát,“ řekla.