Na misi v Afghánistánu se chystá 200 českých vojáků

Libavá - Příslušníci 2. kontingentu zamíří na začátku srpna na půl roku plnit úkoly provinčního rekonstrukčního týmu do afghánské provincie Lógar. V Libavé nyní procvičují reakce na různé incidenty, které je mohou v Afghánistánu potkat. Nechybějí sebevražedné atentáty a možnost najetí kolony na nástražný systém. Za vojáky dnes do vojenského prostoru vyrazil i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Příslušníci druhého kontingentu ukončí výcvik v pátek.

Na šestiměsíční misi se připravuje i jedenadvacetiletá Barbora Muroňová, která nikdy v bojové akci nebyla, a její kolega Michal Pírek, ten už sloužil na Balkáně. Muroňová bude dohlížet na složky afghánské národní policie a armády, Pírek bude mít na starost bezpečnost. Oba dva nicméně přiznali, že určité obavy mají. „Nejhorší jsou improvizované nástražné systémy, z těch máme největší strach,“ říká Pírek.

Oba dva k práci v armédě směřovali od svých mladých let. Studovali střední vojenskou školu a teď se jejich několikaleté snažení úročí při ostré akci v Lógaru. I když je výcvik připravil na nebezpečné situace, jsou opatrní. 

Čeští vojáci mají v provincii Lógar na starost obnovu a rozvoj celé provincie, a proto se jedná o historickou misi. V Afghánistánu budou příslušníci 2. kontingentu sloužit na základně na hranicích s Pákistánem, ve výšce 2000 metrů nad mořem. Kromě rozdílných klimatických podmínek je čeká také abnormální střídání teplot.

Vydáno pod