Obering v Česku: Konference o protiraketové obraně a výlet do Brd

Praha - Dva dny po podpisu smlouvy o radaru se šéf americké protiraketové ogentury Henry Obering sešel také s ministryní obrany Vlastou Parkanovou. Obering pobývá v hlavním městě ve stejný týden, kdy Prahu navštívila americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Přestože si za cíl své zahraniční cesty vybrali stejné město, účel jejich pobytu je rozdílný. Riceová přijela do Prahy 8. července, kdy podepsala hlavní smlouvu o radaru. Stejný den začala v Praze také konference o protiraketové obraně. Její načasování je shoda okolností, s podpisem dohody nemá přímou spojitost.

Na důležitosti podpisu smlouvy jako podstatného kroku pro bezpečnost nejen Evropy, ale i severoatlantického prostoru, se ovšem shodují jak Riceová, tak Obering. Nedávné raketové testy v Íránu podle něho jen zdůrazňují, jak je vybudování protiraketového deštníku důležité. Írán bude moci ohrozit během tří let střední Evropu, domnívá se. Uvedl, že protiraketový systém je namířen právě proti takovým zemím, ze kterých hrozí USA a jejich spojencům největší nebezpečí.

Vše, co chcete vědět o radaru…

Rubrika Radar speciál

Rusko ale o něčem takovém dvakrát přesvědčeno není a přesvědčování z americké strany je zatím příliš neuchlácholilo. Dalšímu vyjednávání se sice nebrání, po úterním podpisu smlouvy o radaru v Praze ale ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že jeho země je „krajně znepokojena“. „Nepropadneme kvůli tomu hysterii, ale budeme uvažovat o odvetných krocích,“ uvedl. Zástupci ruského ministerstva obrany se také účastní pražské konference.

Po setkání s Parkanovou si Obering prohlédl místo pro základnu

I po dokončení všech smluv je ale ke stavbě radaru ještě dlouhá cesta, a při ratifikaci v parlamentu zřejmě i nesnadná. V rozhovoru pro Českou televizi Obering uvedl, že nejdříve by mohla základna v Česku stát příští rok.

Případná výstavba radaru v Brdech byla také tématem rozhovoru při dnešním setkání generála s ministryní obrany Vlastou Parkanovou. Mluvili také o nadcházející návštěvě ministryně v USA. Setkání se účastnil také náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek. S ním se odpoledne podíval Obering do Brd, aby si prohlédl lokalitu, kde by měl radar stát.