Topolánkova inventura ministerstev: S Římanem a Langerem je spokojen

Praha - S prací ministra průmyslu a obchodu Martina Římana i ministra vnitra Ivana Langera je premiér Mirek Topolánek velmi spokojený. Předseda vlády to řekl během dnešní kontroly jednotlivých ministerstev. Během července a srpna chce Topolánek navštívit všech sedmnáct úřadů. Během inspekcí se chce podrobně seznámit s prací na jednotlivých ministerstvech a bude mluvit nejen s hlavami úřadů, ale i s jejich podřízenými.

Topolánek zahájil inspekci na ministerstvu průmyslu a obchodu

Z jedenácti programových cílů, které ministerstvo průmyslu má, má zpoždění pouze jeden cíl, jinak už se všechny ostatní zrealizovaly nebo se na nich pracuje. Jedná se o podporu obnovitelných zdrojů energie. „Žádám po ministerstvu předložení analýzy, která zjednoduší celý systém podpory tak, abychom mohli plnit závazné cíle, ke kterým jsme se zavázali v Bruselu. Zároveň chci, aby se více pracovalo se systémem externalit, a to nejen u fosilních paliv, ale také u obnovitelné energie,“ prohlásil premiér.

Šéf ministerstva Martin Říman sklidil od premiéra pochvalu za novelu živnostenského zákona nebo za podporu podnikatelského prostředí. Resort ještě čeká novela energetického zákona, která má zjednodušit podnikání v energetice.

Ministerstvo vnitra už není ministerstvo strachu, myslí si Topolánek

Ministr vnitra Ivan Langer rovněž sklidil od Topolánka pochvalu. „Ministerstvo vnitra prošlo podle mě nejrazantnější změnou,“ uvedl premiér. Z 27 programových cílů má zpoždění rovněž jediný - týkající se veřejné správy. Premiér také prohlásil, že se vnitro mění z ministerstva strachu na ministerstvo vnitřních věcí. Topolánek kladně hodnotil snižování počtu administrativních úředníků, rozvíjení projektu e-governmentu, postupnou reformu policie i převzetí agendy po zaniklém ministerstvu informatiky.

Výhrady měl pouze k reformě civilní a vojenské rozvědky, což je ale podle Topolánka záležitostí spíše bývalých ministrů. Premiér také připomněl, že resort stále trápí úbytkem policistů. Trend jejich odcházení ze služby se zatím i přes masivní kampaň podařilo jen zastavit, nikoli zvrátit.

Žádný ministr nejspíš o místo nepřijde

Premiér Topolánek doufá, že návštěvami ministerstev získá lepší vhled do práce v jednotlivých resortech. „Slibuji si od toho moji vlastní informovanost o některých věcech, které mi mohou unikat,“ přiblížil předseda vlády svá očekávání. Na každém úřadě stráví předseda vlády hodinu. Premiér neočekává, že by po skončení své prázdninové inspekční cesty některého ministra odvolal. „Pokud bych nalezl významné pochybení, tak změnu nevylučuji,“ upozornil ale Topolánek.

Úvodní návštěvy u Římana a Langera patřily k těm méně problematickým. Případnou nespokojenost Topolánka s prací ministrů a jejich úřadů lze očekávat při návštěvách ministerstva zdravotnictví a ministerstva kultury. V případě Julínka může být kamenem úrazu pomalý postup reformy zdravotnictví, ministr Jehlička má zase problém s vyrovnáním s církvemi.

V pondělí se Topolánek vydá na ministerstva školství, práce a sociálních věcí a dopravy. Do konce června se podívá ještě do sídel resortů financí, zahraničí, evropských záležitostí, zemědělství, místního rozvoje a životního prostředí. Zbylé úřady navštíví v srpnu.

Vydáno pod