V Hradci Králové bude nový parkovací dům

Hradec Králové - V Hradci Králové dnes začíná výstavba nového parkovacího domu Katschnerka ve Wonkově ulici, který má ulehčit parkování ve městě. V současné době tam připadají dva automobily na jednu bytovou jednotku, řekl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda. V Hradci Králové chybí v centrální části zhruba tisíc parkovacích míst. Stavební firma BAK Trutnov by garáže měla dostavět do září příštího roku.

Předpokládá se, že dvě třetiny míst v garážích obsadí rezidenti. Zbytek bude pro návštěvníky města, kde by se cena za stání mohla pohybovat kolem 40 korun za den, řekl předseda představenstva Atolu Jiří Slánský.

V novém parkovacím domě zaparkuje až 510 automobilů. Do budoucna plánuje město postavit ještě jeden, doplnil Svoboda. V Hradci doufají, že se developeři začnou soustředit právě na výstavbu parkovacích domů, kterých je ve městě nedostatek.

„Společnost, která v Hradci Králové provozuje parkovací systém na základě koncesní smlouvy, by měla postavit dva parkovací domy v celkové hodnotě zhruba 300 milionů korun,“ řekl Svoboda.

S výstavbou parkovacího domu ve Wonkově ulici radnice počítala od roku 1985, příprava nynější stavby zabrala tři roky. Pokud by se ukázala potřeba dalších míst v lokalitě kolem ulice Karla IV., mohly by být garáže v budoucnu rozšířeny o další parkovací objekty. „První fáze rozšíření počítá s objektem na městských pozemcích pro 205 aut. Druhé rozšíření, které má být na dosud soukromých pozemcích, by mělo přinést 470 míst,“ řekl Slánský.

Zatím jediným parkovacím domem ve městě jsou od loňského prosince garáže se 425 místy v novém sídle krajského úřadu. Ve druhé polovině příštího roku by město mělo otevřít asi 120 míst v garážích v multifunkčním domě po bývalé mlékárně u vlakového nádraží.

Atol má podle koncesní smlouvy s radnicí systém parkování provozovat 30 let. Výnosy z parkovného má vrátit do parkovacích domů. Proinvestovat musí 320 milionů korun a vedle parkovacího domu ve Wonkově ulici má vytvořit ještě dalších 500 míst. Podle Slánského by nové garáže v režii Atolu mohly vyrůst v Lipkách, na Velkém náměstí, na jižních terasách starého města či v Žižkových kasárnách.