Policie dopadla lupiče handicapovaných

Praha - Pražské policii se podařilo dopadnout ženu a muže, kteří v Praze okrádali handicapované lidi. V jednom případě byl přepaden nevidomý a v druhém tělesně postižený muž. Zloději jim dohromady ukradli jen dva tisíce korun. Tohoto deliktu se ale nedopustili poprvé, proto jim teď hrozí až 10leté vězení.

První případ se odehrál loni v dubnu, když Oldřicha Štěpána z Prahy přepadl u výtahu mladík, kterého neodradilo ani mužovo postižení. Zloděj ho sledoval už od pošty, kde si pan Štěpán vybíral peníze. „Setkal jsem se s tím poprvé a působilo to na mne velice depresivně. Až do té doby jsem si neuvědomil, jakému riziku jsem na vozíku vystaven,“ uvedl Oldřich Štěpán.

Postiženému ukradl pachatel peněženku s šesti tisíci. Z lupu si ale odnesl pouze tisíc korun. Dva pečovatelé, kteří v domě pracují, jej totiž dopadli a peněženku mu vzali. Zloděj nakonec utekl. Nyní už je umístěn za mřížemi a čeká ho soud. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana má mladík pestrou trestní minulost jak násilného tak majetkového charakteru.

Za mřížemi skončila i žena, která letos v polovině února přepadla a okradla v ulici ve Smečkách nevidomého muže. Toho nejprve sledovala v obchodě, kde nakupoval. Poté nedaleko jeho zaměstnání předstírala, že mu chce pomoc. „Jelikož byl u vstupu do zaměstnání a šlo o prostředí, které dobře znal, pomoc odmítl. Proto lupička použila fyzické násilí a pak mu odcizila 900korun,“ uvedl Hulan.

Každý rok je v Česku přepadena a okradena více než padesátka handicapovaných lidí. Národní rada osob se zdravotním postižením už v loni volala po přísnějších trestech. Oslovila proto ministerstvo spravedlnosti a vnitra. Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václavy Krásy jejich prosby nebyly vyslyšeny: „Bohužel musím říct, že to celé vyšumělo, a to možná tím, že se nemedializoval další případ.“

Jana Malíková, mluvčí ministerstva vnitra, se ale brání: „O této záležitosti hovořil pan ministr s policejním prezidentem již v loňském roce a policie  se v těchto případech, kdy se jedná o handicapované osoby, tak se těmto záležitostem věnuje ještě intenzivněji, protože jde o skutečně zavrženíhodné jednání.“

Handicapovaným lidem Národní rada osob se zdravotním postižením spolu s policií doporučuje, aby je raději při cestě na poštu nebo do banky doprovázeli pečovatelé nebo někdo blízký.