Kárné řízení s Kučerou bude v Olomouci, tamní vrchní soud je prý nestranný

Brno - Kárnou žalobu na místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru bude řešit Vrchní soud v Olomouci. Rozhodl tak Nejvyšší soud, když odmítl návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) na přeložení řízení k Vrchnímu soudu v Praze. Tento případ částečně souvisí s kauzou Čunek. Ministerstvo mělo pochybnosti o nezávislosti olomouckého soudu a k návrhu na přeložení se připojil i Kučera. Nejvyšší soud ale nenašel důvody pro odejmutí případu.

Jeho mluvčí Petr Knötig dodal, že možnost ovlivnění kárného řízení prostřednictvím známostí se nepotvrdila a zůstává v hypotetické rovině. Pravomoci odejmout řízení by měl Nejvyšší soud podle něj využívat jen zcela výjimečně.

Podle ministerstva není olomoucký vrchní soud nestranný 

Ministerstvo tvrdí, že lze o nestrannosti olomouckého vrchního soudu v Kučerově případě pochybovat. „Filozofií návrhu je, aby Nejvyšší soud přezkoumal, nakolik je Vrchní soud v Olomouci jako kárný soud v této medializované kauze nezávislým arbitrem,“ řekl Jakub Stadler z tiskového odboru ministerstva při podání návrhu.

Kárnou žalobu na Kučeru podala jeho nadřízená, šéfka Nejvyššího soudu Iva Božová, a to na podnět ministerstva. Důvodem jsou Kučerovy schůzky s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou. Účastnil se jich údajně spolu s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a exministrem a nynějším poradcem vlády Pavlem Němcem. Kučera podle některých zdrojů tlačil na státní zástupce, aby vyšetřování Čunka kvůli údajné korupci zastavili, což se také později stalo.

Kučera ovlivňování případu odmítá 

Kučera popírá, že by jakýmkoliv způsobem ovlivňoval Čunkovo stíhání. Schůzky prý byly přátelské. Kučera je místopředsedou soudu už od roku 1993, patří k uznávaným expertům na trestní právo. „Za ty roky jsem získal jak velké přátele, tak velké nepřátele. A ti druzí asi nyní vycítili příležitost. Mezi ty nepřátele ale nepočítám paní Brožovou,“ řekl nedávno Kučera.

Vrchní soud v Olomouci se nyní může začít kárnou žalobou zabývat. Až rozhodne, mohou se obě strany odvolat ke kárnému senátu Nejvyššího soudu, který je poslední instancí při projednávání prohřešků justičních činitelů.

Vydáno pod