Česko vzkázalo Rusku: Jsme znepokojeni některými výhrůžkami, ale stále věříme v dialog

Praha - Jevgenij Bužinskij, jehož přednáška v sídle ČSSD v době podpisu smlouvy o radaru vzbudila poměrně ostrou diskusi, dnes zavítal na ministerstvo obrany. Sešel se s českým vyjednavačem s Američany Ivanem Dvořákem. Ve zprávě ze setkání ministerstvo uvedlo, že Česká republika je znepokojena "pokračující nepřiměřenou rétorikou Ruské federace vůči ní a některými výhrůžkami ruských oficiálních činitelů". Nepochybuje ale, že i přes názorové rozdíly je stále dostatečný prostor pro dialog.

Bužinskij se, stejně jako šéf americké protiraketové agentury Henry Obering, účastní v Praze konference o protiraketové obraně. Při návštěvě v Praze přednášel také v Lidovém domě, sídle ČSSD. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra v té souvislosti uvedl, že podle něho je sociální demokracie řízena ruskou vojenskou rozvědkou, jejímž členem ruský generál prý je.

Bužinskij jednal o protiraketové obraně se Spojenými státy až do chvíle, kdy po podpisu smlouvy Rusko jednání zastavilo. Moskva chce, aby na americké základně v Brdech byli trvale přítomni ruští vojenští pozorovatelé. USA i Česko něco takového odmítají. Podle textu smlouvy je ale možné, aby radar za jejich souhlasu navštěvovali diplomaté třetích zemí.

Jen počkej, Ameriko

Amerika se snaží Ruskou federaci přesvědčit, že protiraketový systém je namířen proti zemím Blízkého východu, ze kterých hrozí USA a jejich spojencům největší nebezpečí. Rusko ale o něčem takovém dvakrát přesvědčeno není a přesvědčování z americké strany je zatím příliš neuchlácholilo.

Přečtěte si o radaru

Radar speciál

Dalšímu vyjednávání se sice nebrání, po úterním podpisu smlouvy o radaru v Praze ale ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že jeho země je „krajně znepokojena“. „Nabude-li dohoda s USA právní závaznosti a začne-li se u našich hranic skutečně rozmisťovat americký strategický systém protiraketové obrany, budeme nuceni reagovat nikoliv diplomatickými, ale vojensko-technickými metodami,“ varovalo také ruské ministerstvo zahraničí.