ČSSD: Při domácím násilí mají mít právo vykazovat i strážníci

Praha - Sociální demokraté chtějí připravit návrh, podle kterého by mohli v budoucnu násilnické osoby z domova vykazovat nejen příslušníci státní policie, ale také městští strážníci. Novelu, která by to umožnila, by rádi předložili sněmovně na podzim. Za návrhem stojí především stínová ministryně ČSSD pro ženu a rodinu Anna Čurdová. Podle ní má opatření přispět k lepší pomoci obětem domácího násilí. Experti ale s návrhem nesouhlasí.

Státní policie může od loňského ledna zakázat přístup domů na deset dní lidem, kteří týrají své blízké. Do konce letošního května, tedy za 17 měsíců, muselo domov podle údajů organizace Bílý kruh bezpečí opustit celkem 1 138 lidí, kteří se chovali násilně.

Strážníci jsou rychlejší 

Poslankyně Čurdová tvrdí, že strážníci často bývají u případů domácího násilí dřív. Uvedla, že ale nemohou zasáhnout a musejí čekat na státní policii. „Je potřeba zásah ihned na místě. Kolikrát není možné čekat, až přijede státní policie, která má pravomoc,“ řekla Čurdová.

Čurdová kromě rychlosti městských strážníků argumentovala také jejich vyškolením: „V této chvíli máme v republice zhruba 40 vyškolených městských strážníků, 20 jich je na severní Moravě a 20 na Ústecku, kteří prošli velice kvalitním vzdělávacím dvouletým kurzem a nejsou v podstatě vůbec využíváni.“ 

Právo na vykázání pro strážníky způsobí nestabilitu

Proti návrhu je prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová, která byla členkou expertní skupiny pro přípravu zákona na ochranu před domácím násilím. „Celý zákon stojí na třech pilířích, což jsou Policie ČR, intervenční centra a justice. Jakékoliv rozšíření o čtvrtý pilíř, který není s ostatními kompatibilní, by mohlo vést k rozpadu celého systému,“ uvedla Vitoušová. Podotkla, že po řadě vykázání následuje trestní stíhání, které provádí státní policie. Má k dispozici i databáze, k nimž nemají strážníci přístup. Zjistí z nich například to, jestli má násilnická osoba zbraň, byla trestána či kolikrát v domácnosti příslušníci už zasahovali. S Vitoušovou souhlasí i další odborníci.

Při rozhodování o vykázání používá státní policie metodu SARA. Sleduje díky ní několik kritérií a vyhodnocuje nebezpečí, které hrozí, pokud agresivní člověk doma zůstane. Pokud je riziko vysoké, zakážou policisté násilnické osobě na deset dní přístup domů. Příslušníci podstoupili školení, aby uměli metodu správně používat.

Řešit se má už před konfliktem

Podle Vitoušové mohou strážníci situaci v rodinách řešit už před případným zásadním konfliktem. Mohou ji tišit a mohou dát rady, jak je možné postupovat a kam se mohou lidé obrátit. Mohou poskytnout i bezpečnostní plán, tedy návod postupu ve vypjatých situacích.

Lepší ochranu obětí by v budoucnu mohla přinést novela trestního zákoníku, o níž bude brzy rozhodovat sněmovna. Norma upravuje nový trestný čin - takzvaný stalking neboli pronásledování. Jím podle odborníků mnohdy pokračuje domácí násilí i po rozchodu partnerů. Podle Čurdové zařazení pronásledování mezi trestné činy ČSSD podporuje.