Julínek chce zlepšit dostupnost záchranky, přidá nová stanoviště

Kladno - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce zlepšit dostupnost zdravotnické záchranné služby po celém Česku. V odlehlých místech se totiž lidé mnohdy nedočkají pomoci ani ve čtvrthodinové lhůtě stanovené vyhláškou. Proto chce ministr zřídit 44 nových stanovišť, jejich počet tak překročí tři stovky. "Nejvíce stanic přibude podél pomezí Moravy a Čech, v Krkonoších, jižních a středních Čechách," upřesnil Julínek.

Změnit se má i financování záchranky. „Nyní hradí 70 procent kraj a 30 procent jsou ostatní příspěvky, mezi nimi i platby pojišťoven. Tento podíl se obrátí a nově přispěje ministerstvo zdravotnictví,“ řekl ministr.

Nový zákon o zdravotických záchranných službách už je v připomínkovém řízení. Kromě jiného má řešit i spolupráci záchranných služeb při zásazích mimo hranice kraje. Vozy budou vyjíždět vždy z nejbližší stanice od místa dojezdu. „Výrazně se tak zlepší spolupráce jednotlivých středisek, například v případě kalamity nebo rozsáhlé dopravní nehody na hranicích několika krajů,“ vysvětlil ministr.

Ministerstvo chce postavit 61 nových lékařských posádek. Záchranáře láká na větší počet úkonů, které budou moct sami v terénu dělat a lékaře zas na kratší studium, po kterém se budou moct věnovat urgentní medicíně. Podle náměstkyně Markéty Hellerové navíc bude i prostor, aby se jim mohly zvyšovat platy.

Zákon prodlouží dojezdové časy záchranky 

Zákon, který je součástí reformního balíku, stanoví dojezdové doby od pěti do 20 minut. Podle Julínka to znamená pro občany zlepšení, delší časová hranice je určena pro místa, kde nyní jezdí záchranné služby i déle než za půl hodiny. „V každém případě budou posádky povinny vyjet nejpozději do dvou minut od převzetí pokynu k výjezdu,“ dodala ministrova náměstkyně Markéta Hellerová.

Plánované prodloužení dojezdových časů ale napadly zdravotnické odbory. Argumentují tím, že do pěti minut nastává smrt mozku. Podle Hellerové nikde na světě nedojedou sanitky do pěti minut, první pomoc mají poskytnout laici, dispečerka záchranky je přesně povede.

V ideálním případě by se záchranáři měli dočkat posílení nejpozději v roce 2012. Všechno ale záleží na tom, jestli projde zákon parlamentem.

Tomáš Julínek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod