Po tropickém pátku přijdou bouřky a silný déšť

Praha - Po velmi teplém pátku, kdy se rtuť teploměru vyšplhá místy i na 32 stupňů, přijdou do Česka bouřky doprovázené silným deštěm. Dnes večer a v noci na sobotu by mohly být bouřky spíše na západě republiky, v sobotu a neděli pak na východě. Ojediněle je bude doprovázet i krupobití. Silný déšť by se měl objevovat až do pondělí.

Při bouřkách hrozí paradoxně také požáry - po úderu bleskem. Hasiči v posledních týdnech zasahovali u několika větších požárů, které takto vznikly. Loni jich bylo celkem 95. Případy, kdy blesk usmrtí člověka, jsou sice výjimečné, lidé by se ale i tak měli při bouřce chovat opatrně. Není dobré schovávat se pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal či v menších staveních bez hromosvodu. Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, nebezpečné je i koupání za bouřky.  

Za změnu počasí může studená fronta, která postupuje zvolna přes naše území k východu. Úhrny srážek budou kolem 40 milimetrů. Při bouřkách bude zesilovat vítr, nárazy dosáhnou 70 až 90 kilometrů za hodinu. Místy může ojediněle napršet až kolem 30 milimetrů za šest hodin.

Přívalové deště tak mohou místy rozkolísat hladiny menších vodních toků, ojediněle může být dosaženo i prvního stupně povodňové aktivity.

Upozornění na bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy platí od dnešních 18:00 do sobotních 06:00 pro kraje Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký. Od sobotních 12:00 do nedělních 22:00 pak pro kraje Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.