Ministři absolvovali školení kvůli předsednictví EU

Štiřín - Na zámku Štiřín proběhlo dvoudenní mediální školení a přednášky o fungování Evropské unie pro české ministry a premiéra Mirka Topolánka. Seminář měl za úkol kabinet připravit na české předsednictví, které započne v lednu 2009.

Ministři absolvovali obecné přednášky o struktuře Evropské unie - o Evropském parlamentu, Evropské radě nebo Evropské komisi. Na seminář také přijeli zahraniční hosté, například ministři bývalých předsednických zemí, kteří se se svými českými protějšky podělili o cenné zkušenosti, které za dobu šéfování EU získali. „Beru to jako cvičení z realismu. Uvědomění si toho, že předsedat Evropské radě neznamená prosazovat vlastní priority české republiky, ale znamená to především umění vyjednávání,“ podělil se o jeden z poznatků vicepremiér Martin Bursík.

Součástí akce byla také přednáška o komunikaci s médii - o tom, jak má vláda veřejnosti sdělovat informace ohledně předsednictví, aby je lidé pochopili a také akceptovali. Premiér Topolánek prohlásil, že kabinet je na předsednictví připraven dobře. Samotní ministři, například ministr zemědělství Petr Gandalovič, ministr životního prostředí Martin Bursík nebo šéf financí Miroslav Kalousek si seminář velmi pochvalovali.   

Kabinet také absolvoval i vzdělávání v oblasti etikety a společenského chování. Tuto část vedla odbornice na etiketu Eliška Hašková Coolidge, která skoro dvacet let pracovala v Bílém domě jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů nebo jako náměstkyně šéfa protokolu Spojených států na ministerstvu zahraničí. Hašková ministry poučila, jak se například správně oblékat nebo jak si počínat při stolování.

Na odpolední tiskové konferenci bylo hned jasné, že například lekce z etikety nesou ovoce. To když se premiér rozhodl pomoci generální tajemnici Komise s mikrofonem. „Děkuji pane premiére, myslím, že právě tohle je ten způsob spolupráce, který bychom chtěli mít během českého předsednictví,“ pochvalovala si generální tajemnice Evropské komise Catherine Dayová.

Toto školení je první svého druhu. Dosud žádná země, která zatím Evropské unii předsedala, pro své ministry podobnou akci nepořádala.