Další Regionova na jihu Čech bude jezdit na Šumavu

České Budějovice - Další souprava Regionova, která vzniká přestavbou starých motorových vlaků, bude od pondělí jezdit na jihu Čech. České dráhy ji nasadí na trať z Číčenic přes Prachatice do Volar. Informoval o tom mluvčí ČD Ondřej Kubala. Další Regionova se na stejné trati objeví na podzim. V kraji dosud jezdí čtyři tyto moderní dvouvozové soupravy.

„V pracovní dny mimo prázdniny pojedou především mezi Číčenicemi a Prachaticemi. V sobotu, neděli a o prázdninách, kdy je velký zájem o cestování na Šumavu, pojedou z Číčenic až do Volar,“ uvedl zástupce ČD pro Jihočeský kraj Jiří Kafka. Poprvé se souprava vydá na trať v pondělí v 08:45. Pojede až do Nového Údolí a poveze i šest klientů Prácheňského sanatoria, kteří trpí Alzheimerovou chorobou.

Vlaky nyní jezdí hlavně z Tábora do Písku a dál do Ražic, které leží na železnici z Českých Budějovic do Plzně, jedné z páteřních tratí v kraji. Regionovy zajišťují i některé spoje z Tábora do Pelhřimova a Horní Cerekve a také jezdí do Telče a Slavonic.

Cena jedné jednotky je 21 milionů korun. Soupravy vznikají přestavbou starých motorových vozů v šumperském závodu Pars nova. Tyto lehké, částečně nízkopodlažní motorové vlaky umožňují cestování také vozíčkářům, matkám s kočárky a cyklistům.

V celé republice je už v provozu 61 Regionov, do konce roku jich vyjede na české koleje ještě dalších čtrnáct. Na jihu Čech začaly první dva vlaky jezdit v prosinci 2006. Vůbec poprvé se dostala Regionova do pravidelného provozu v květnu 2006 ve Zlínském kraji.

Železniční dopravu v Jihočeském kraji využívá pravidelně kolem 430 000 lidí, tedy přibližně 70 procent obyvatel kraje. České dráhy v regionu obsluhují 880 kilometrů tratí, 248 stanic a zastávek. Denně vlaky na jihu Čech ujedou přes 16 000 kilometrů.