Ministr Pospíšil postavil šéfa věznic Kulu mimo službu

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes postavil mimo službu generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu. Ministr se tak prý rozhodl na základě informací od policie. Ta již dříve obvinila Kulu z toho, že při správě cizího majetku připravil stát o miliony korun.

„Ministr spravedlnosti se rozhodl zprostit Luďka Kulu výkonu služby vzhledem k tomu, že se potvrdil jeden ze zákonných důvodů k jeho zproštění. K ukončení zproštění výkonu služby dojde, pominou-li důvody, pro které byl příslušník výkonu služby zproštěn. Chod vězeňské služby bude zajištěn prostřednictvím příslušných náměstků,“ uvedla mluvčí ministra Zuzana Steinerová.  

Vyšetřování probíhá od loňského ledna 

Policie kauzu problematické zakázky na rušičky vyšetřovala od loňského ledna. Již dřívější kontrola z ministerstva spravedlnosti naznačila, že Kreuzzieger se mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kvůli problematické zakázce také z místa náměstka odstoupil. Kula sice podle kontroly ministerstva pochybil rovněž, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ho však neodvolal.

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost pb mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala.

Rušení v některých zařízeních ovšem nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala a na pb mont podala žaloby.

Nákupem rušiček se již loni zabývali poslanci. Sněmovní kontrolní výbor tehdy dospěl k závěru, že Vězeňská služba při jejich nákupu postupovala v rozporu se zákonem a zvolila špatné řešení. Poslanci také konstatovali, že takové pochybení si vyžaduje personální změny.