Meteorologové opět varují: Přijdou bouřky a silný déšť

Praha - Meteorologové opět upozorňují obyvatele Česka, aby se připravili na silné bouřky a déšť. Výstraha se vztahuje na Pardubický a Královehradecký kraj, platí také pro všechny moravské kraje. Týká se časového rozmezí od dnešní patnácté hodiny do nedělních třiadvaceti hodin. Informoval Český hydrometeorologický ústav. Bouřky by však především v noci ze soboty na neděli měly zasáhnout většinu našeho území.

Podle meteorologických předpovědí budou k severovýchodu přes střední Evropu postupovat jednotlivé frontální vlny. V oblasti frontálního rozhraní se pak předpokládá výskyt bouřek a přeháněk. Intenzivnější bouřky doprovázené silným větrem, kroupami a přívalovými srážkami budou na východní polovině území. Nárazy větru dosáhnou 70 až 90 kilometrů v hodině. Na jednotlivých frontálních vlnách se očekává i vydatný déšť, což se týká především Čech. Doznívající intenzivní srážky se budou na východě Moravy a Slezska vyskytovat ještě v noci z neděle na pondělí.

Místy lze předpokládat rozkolísání hladin menších vodních toků i s ojedinělou možností dosažení prvního stupně povodňové aktivity, tedy pohotovosti. V důsledku přívalových srážek se mohou prudce krátkodobě rozvodnit malé toky, potoky nebo i jindy suchá koryta, mohou se zatopit sklepy, garáže, níže položené byty či komunikace.

Meteorologové přitom příchod bouřek a přívalových deští předpovídali již na noc z pátku na sobotu, jejich varování se však zatím nenaplnila.