Alpské tahy zablokovali turisté směřující na jih, zácpy dosáhly až 30 kilometrů

Vídeň - Turisty cestující na jih dnes zdržely dopravní zácpy v rakouských i švýcarských Alpách. Nejhorší byla situace před Tauernským tunelem, kde zácpa v odpoledních hodinách dosáhla neuvěřitelných 32 kilometrů. Ve Švýcarsku byl nejslabším článkem Gotthardský tunel. Problémy hlásí také Slovinsko a Chorvatsko.

Už v ranních hodinách stála před Tauernským tunelem na rakouské dálnici A-10, která je i pro české turisty klíčovým tahem při cestách do Chorvatska nebo severoitalských jadranských letovisek, šňůra aut dlouhá 18 kilometrů. V odpoledních hodinách se rozrostla na neuvěřitelných 32 kilometrů. 

Zácpy jsou od rána také ve švýcarských Alpách, největší pak před Gotthardským tunelem. Dopoledne se před ním vytvořila dvanáctikilometrová fronta, v níž automobilisté čekají na vjezd do tunelu asi tři hodiny. Tuto cestu turisté ze střední Evropy využívají k tranzitu do severoitalských Alp nebo na Azurové pobřeží.

„V tento červencový víkend se s komplikacemi a zácpami potýkáme každoročně. Tentokrát ale byla situace ještě horší, protože několik aut mělo navíc v tunelu poruchu, takže jsme ho museli asi na 40 minut zavřít úplně,“ nastínil Richard Arnold z kantonální policie Uri. Ke vzniku dopravních obtíží v polovině července každoročně přispívá začátek prázdnin v několika spolkových zemích Německa.

Problémy hlásí i německé vnitrozemí

Trpělivostí se museli řidiči obrnit i před Mnichovem na dálnici A9. Na třicetikilometrovém úseku mezi výjezdy Pfaffenhofen a Mnichov-sever provoz značně vázl. Další zácpy pak čekaly motoristy na dálnicích z Mnichova do Tyrolska a Salcburku. Na jedenáct kilometrů se protáhla vlekoucí se šňůra aut v Brennerském průsmyku, kde dálnice spojuje Tyrolsko se severní Itálií. 

Doprava vázne i na jihu Evropy

Zácpy se tvroří i na hraničních přechodech do Slovinska. Kontroly tam sice odpadly už loni v prosinci, kdy se i Slovinsko stalo součástí schengenského prostoru bez hraničních kontrol, avšak mnozí řidiči se tam zastavují, aby si koupili dálniční známky, které jsou ve Slovinsku povinností od 1. července.

Dopravním komplikacím se řidiči nevyhnuli ani v Chorvatsku. Na důležité dálnici A1 ze Záhřebu do Splitu se tvořily u tunelu Malá Kapela dvoukilometrové fronty. Stejně tak se utvořila kolona i u dalšího tunelu na tomto tahu Sveti Rok. Ve směru k moři byla kolona dlouhá čtyři kilometry a ve směru na Záhřeb až 12 kilometrů.