Informovat turisty v cizím jazyce pomáhají policistům přes léto studenti

Praha - Už pátým rokem pomáhají studenti přes prázdniny městským policistům zvládat komunikaci v cizím jazyce. Od června do září jsou společně se strážníky cizincům k dispozici na oblíbených turistických místech. Mají i mobilní stanoviště, na která se turisté mohou obrátit. Otevřena jsou od deseti ráno do jedné hodiny v noci.

„Každý si řekne, že je to kvůli tomu, že strážníci neumí jazyky. Z části je to pravda, ale už je to lepší než před pěti lety,“ domnívá se ředitel pražské městské policie Miroslav Stejskal. Vedení pražské městské policie chce mladým lidem dát zajímavou práci a také čeká, že třeba některý z nich v budoucnu doplní její řady.

O letních prázdninách se na mobilních stanovištích městské policie vytřídá dvacet studentů. Pracují od deseti ráno, do devíti večer. Shodují se, že taková letní brigáda je nejen poměrně nevšední, ale navíc jim i umožní procvičit si znalosti. O zajímavé zážitky také není nouze. „Anglický opilý turista na Václavském náměstí propadl skleněnou výlohou. Strážníci mu pomáhali a já jsem jim tlumočil,“ vzpomíná napříkald jeden ze studentů.

Vydáno pod