Sociální pracovnice v Karviné řeší případ týrání šesti dětí

Karviná - Už popáté v tomto roce řeší sociální pracovnice v Karviné podezření z týrání dětí. Tentokrát odebraly rodičům hned tři potomky. Na případ upozornili zdravotnice z karvinské nemocnice poté, co k nim byl přiveden zbitý dvou a půlletý chlapec. Pohmožděniny mu měl způsobit jeho otec, který měl týrat všech šest svých dětí. Problémy s násilím v této rodině přitom sociální odbor řešil už v minulosti.

Malého chlapce přivedly ve středu k dětskému lékaři dvě kamarádky poté, co viděly, jak ho zbil jeho otec. Ten chlapce okamžitě poslal do nemocnice, která informovala odbor sociálně-právní ochrany dětí karvinského magistrátu. „Chlapec byl při přijetí do nemocnice pobitý, měl modřiny, byl celkově zanedbaný. Celkově je vidět, že nebyl vychováván tak, jak by dítě vychováváno být mělo,“ sdělila České televizi mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Poté, co sociální pracovnice navštívili problematickou rodinu, přijala nemocnice Karviná-Ráj další dvě děti; patnáctiletého chlapce a dvouměsíčního kojence. Podle vedoucí sociálního odboru Renáty Chytrové matka s dětmi jet nechtěla. Všichni tři sourozenci byli nakonec pro podezření na týrání převezeni do kojeneckého ústavu a v případě patnáctiletého chlapce do dětského domova.

Problémy tato sociálně slabá rodina neměla poprvé. Otec měl mlátit dvě, dnes již plnoleté děti. Sedmnáctiletá dcera letos v červnu po několikerém napadení svým otcem sama požádala o umístění v diagnostickém ústavu pro mládež. Zbývající dvě ze šesti dětí jsou plnoleté - i ty měly být týrány. Karvinské sociální pracovnice rodinu navštěvovaly už dříve. V rodině byl podle Chytrové často nedostatek potravin, špatné hygienické podmínky, rodiče nespolupracovali se školou a celkově jde o prostředí málo vhodné pro rozvoj dětí.

Nad výchovou byl nakonec nařízen soudní dohled, situace se ale nezměnila. Magistrát odmítá, že by cokoliv podcenil. „Rodiče vždy přislíbili nápravu, k nějaké došlo, a nebylo nikdy prokazatelně jasně vidět, že by děti týrali,“ zdůraznila Swiderová.

Karvinský sociální odbor se rozhodl pro závěrečný krok a na týrajícího otce dětí podal trestní oznámení. Pokud bude muž obviněn, hrozí mu až tříleté vězení. V případě, že by mu soud prokázal, že čin spáchal zvlášť surovým způsobem, na více dětech nebo je týral delší dobu, může se dočkat až osmiletého odnětí svobody.