Labe zatím splavné nebude

Pardubice - Splavnění Labe až do Pardubic se zatím odkládá, neboť plán splavněním Labe počítal s projektem velkého přístavu a logistického centra. Stavba ale nemá výjimku Ministerstva životního prostředí a soud v Hradci Králové proto vyhověl žalobě ekologů, kteří se obávají devastace unikátní lokality Slavíkových ostrovů, kde žijí dva druhy chráněných motýlů.

„Vzhledem k velmi obtížné ekologické legislativě v české republice a i velmi silným tlakům z různých lobbyistických stran je celý projekt oddalován. V zásadě teď nejsme schopni říci, kdy se podaří jak splavnění Labe u Pardubic, tak i vyřešení splavnosti Labe u Děčína, vyřešit,“ uvedl Jan Bukovský z Ředitelství vodních cest.

Podle Pavla Douchy z Ekologického právního servisu bylo zásadní chybou investora, že si už v počátku přípravy stavby nevyhodnotil možné varianty a nepřistoupil k realizaci té, která by byla z hlediska životního prostředí nejméně špatná.

Pardubický kraj chce splavnění Labe nadále prosazovat. „Například Synthesia pardubická nebo práchovická cementárna by mohla přestat devastovat svojí těžkou nákladní dopravou silnice a mohla by, jako to dělají ve Francii, ve Švýcarsku, v Německu, využít ekologičtější dopravu lodní,“ myslí si vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.

Z důvodu, že Labe je splavné pouze část roku, hrozí rejdaři státu žalobou. Jen loni stály jejich lodě 178 dní, tedy přes polovinu roku a jako náhradu škody žádají přes 3,5 miliardy korun.