Ve vládě zůstanou zelení i Čunek - audit ukázal, že úplatek nepřijal

Praha - Audit financí vicepremiéra Jiřího Čunka neukázal v jeho majetku žádné zásadní nesrovnalosti. Uvedl to ministr životního prostředí a předseda zelených Martin Bursík v České televizi. Nepotvrdily se informace o nevýhodnosti obchodu, který měl předseda lidovců zprostředkovat, ani spekulace, že své peníze nezískal čistou cestou. Nic nenasvědčuje ani tomu, že by Čunek jako starosta Vsetína přijal úplatek. Důvod odejít z vlády nemá proto podle Bursíka v této chvíli ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ani zelení. Kompletní výsledky auditu by měly být zveřejněny nejdéle v úterý příštího týdne. Také stíhání Jiřího Čunka už bylo zastaveno.

Se zprávou Bursíka seznámil Karel Schwarzenberg. Šéf české diplomacie pověřil vypracováním auditu americkou detektivní kancelář Kroll. Vedla ho k tomu podle Bursíka snaha celou kauzu zprůhlednit. I z toho důvodu budou závěry auditu zveřejněny a přečíst si je bude moci každý. „Jestli bude mít Čunek po zveřejnění potřebu ještě něco vysvětlovat - jakože se tam najdou věci, které bude třeba vysvětlit - tak nech tak poté učiní,“ uvedl Bursík. Zároveň uvedl, že v úterý bude celý audit zveřejněn na internetu.

Ani premiér Topolánek ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zatím o výsledcích auditu mluvit nechtějí. Podle šéfa opozičních sociálních demokratů Jiřího Paroubka měla v případě lidoveckého předsedy platit presumpce viny a do vlády se vůbec vracet neměl. S komunisty se Paroubek shoduje na tom, že celá kauza měla skončit před soudem, přestože nebylo nic prokázáno.

Čunek čelil podezření, že v době, kdy byl vsetínským starostou, přijal půlmilionový úplatek od realitní firmy H&B Real. Peníze měl získat za prodej 51 procent podílu města ve firmě Vsetínské byty právě společnosti H&B Real. Vyšetřován byl i v souvislosti s repotáží České televize, která poukázala na to, že Čunkova šestičlenná rodina tehdy kvůli podprůměrným příjmům pobírala sociální dávky, přitom v téže době si Jiří Čunek do bank uložil celkem 3,5 milionu korun.

Detektivní agentura Kroll přezkoumávala tři otázky. Jedna z nich se týkala výhodnosti obchodu, který Čunek ve funkci vsetínského starosty zprostředkoval společnosti H&B Real. Agentura také zjišťovala, zda lidovecký předseda a jeho rodina získali svůj majetek legitimně a zda došlo k předání půlmilionového úplatku.

Martin Bursík:

Výsledky auditu nezakládají argument, s nímž bych šel za předsedou vlády a žádal odvolání Jiřího Čunka.


Audit ani jedno z podezření ale podle Bursíka nepotvrdil. „Ani jedna odpověď na tři otázky, které firma šetřila, mně nezakládá argument proto, abych šel za předsedou vlády a žádal o odvolání Jiřího Čunka nebo abych orgány Strany zelených požádal, abychom vystoupili z vlády,“ uvedl po přečtení zprávy od agentury Kroll. Zelení i Karel Schwarzenberg, kterého do vlády nominovali, ve vládě podle slov svého předsedy zůstávají.

Bursíkova stranická kritička Dana Kuchtová svého předsedu kritizoval za to, že zelené neseznámil s výsledky auditu. Podle Kuchtové strana učiní závěrečné rozhodnutí až poté, co dokument uvidí. „Jsem velmi zvědavá na výsledky auditu, na vysvětlení a předložení nových listinných důkazů toho, jak pan Čunek získal peníze,“ sdělila Kuchtová České televizi.

Sám Čunek se tváří spokojeně. Výsledky auditu jej prý nepřekvapily. „Teď už není ani jeden důvod o těchto věcech dále mluvit, protože to je už jen mlácení prázdné slámy,“ uzavřel předseda křesťanských demokratů.

Vydáno pod