Ministr Pospíšil hájí Kulu a reformuje justici

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je v poslední době jedním z nejsledovanějších politiků. Jeho ministerstvo se totiž během léta vyrovnává s několika zásadními úkoly, kterými jsou reforma soudnictví nebo zajištění nezávislosti státních zástupců. V poslední době se k tomu připojila i kauza šéfa Vězeňské služby Luďka Kuly, který byl postaven mimo službu kvůli obvinění, že připravil stát o miliony korun. Pospíšil ale Kulu neodvolal a za jeho prací stojí: "Komu čest, tomu čest, objektivní výsledky doktora Kuly jsou podle mne dobré."

Policie Kulu obvinila z toho, že připravil stát o miliony korun při objednávce rušiček mobilních telefonů pro věznice. Kula se svým náměstkem Zdeňkem Kreuzziegerem, který už z funkce odešel, podle policie připravil stát bezmála o 20 milionů korun a hrozí jim dva až osm let odnětí svobody.

Kula ale obvinění odmítá a ministr Pospíšil ho hájí a nerad by ho prý odvolal, neboť Kula je schopným manažerem. „To je rozhodnutí podpořené napříč politickým spektrem, že on zůstane a odejde ten konkrétně, přímo odpovědný za tuto kauzu, to znamená náměstek Kreuzzieger,“ uvedl Pospíšil.

Ministr Pospíšil postavil Kulu mimo službu na doporučení policie, která se bojí, že by mohl ve funkci ovlivňovat vyšetřování. Pospíšil přitom nesouhlasí, aby Vězeňskou službu delší dobu vedli pouze náměstci, nicméně odmítá spekulovat o Kulově definitivním odvolání.

Naopak stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová by prý Kulu odvolala už dávno a o jeho schopnostech pochybuje: „Pan Kula že by se dopustil nějakých heroických výkonů? Mobily se pašují dál, drogy ve věznicích najdete taky. Já nevím, čím pana ministra oslnil.“

Reforma soudnictví k roku 2012

Pospíšil a Benešová se naopak shodnou na reformě českého soudnictví. Pospíšil chce zrušit Vrchní soudy, neboť vzhledem k velikosti ČR je luxusem mít čtyřstupňovou soudní soustavu. Agendu Vrchních soudů převezmou Krajské soudy, jejichž pobočky by měly být zřízeny i tam, kde dosud chybí, a to ruku v ruce s reformou policie. Vše by mělo být hotové do konce roku 2012. Podle Benešové jde o rozumný plán, který je možné v daném termínu stihnout.

Nezávislost nejvyššího státního zástupce

Ministr Pospíšil dále plánuje novelu zákona o nejvyšším státním zástupci. Nejvyššího státního zástupce by stále navrhoval ministr spravedlnosti, ale kromě vlády by ho měl schválit i prezident. Místo neomezeného mandátu by měl pouze pětileté funkční období, tak aby se nekrylo s funkčním obdobím vlády. A především je třeba, aby byl nejvyšší státní zástupce odvolatelný jen z důvodů, které by přesně stanovil zákon.

To vše by mělo vést k větší nezávislost nevyššího státního zástupce. Pospíšila prý k potřebě novely vedou i události tohoto jara související s tzv. justiční mafií. „Události tohoto jara nejsou důvodem, ale jsou jednou z mnoha příčin, proč je podle mého názoru třeba měnit zákon o státním zastupitelství,“ uvedl Pospíšil

Proti pětiletému mandátu se postavila současná nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká: „Pětileté období není tou dobou, kdy by se podařilo zrealizovat zásadní změny.“ S tím nesouhlasí bývalá nejvyšší státní zástupkyně Benešová, podle které se dají zásadní změny učinit během tří let.