Jižní část obchvatu Jihlavy bude otevřena na konci července

Jihlava - Jižní část obchvatu Jihlavy bude zpřístupněna 30. července. Až do konce září ale budou pokračovat úpravy terénu a práce na propojení obchvatu s navazujícími silnicemi. Účelem obchvatu je odvést z města těžkou tranzitní dopravu, která přetěžuje hlavní silniční tepny. Stavba v délce tří kilometrů za zhruba 320 milionů korun začala na jaře 2006.

„Úlevou bude odvedení těžké tranzitní dopravy, z centra města by měla zmizet také doprava do průmyslové zóny. V průtahu městem však bude téměř stejná intenzita provozu jako při zahájení stavby. Absolutní nárůst automobilové dopravy je totiž značně strmý,“ uvedla ředitelka jihlavské správy Ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařová.

Podle Tesařové se budou celkové náklady včetně takzvaných víceprací pohybovat kolem 425 milionů korun. Na rozsahu víceprací se stavbaři stále domlouvají. Určitě má být opravena Znojemská ulice v délce několika stovek metrů od Znojemského mostu na konec města.

Nová silnice první třídy naváže na první část obchvatu, který v roce 2004 propojil pávovský dálniční přivaděč se silnicí na Pelhřimov. Druhý úsek začíná mimoúrovňovou křižovatkou u výpadové silnice na Pelhřimov a vede ke Znojemské ulici. Jeho součástí je několik mostů. Práce přesto nebyly tak náročné jako u první etapy za 730 milionů, která vedla zastavěnou částí města a na níž se budoval i tunel.

Vydáno pod