Zachránce židovských dětí Winton se vrátil do Prahy

Praha – Na letošní ročník mezinárodní konference Forum 2000 zavítá i Brit Nicholas Winton, který zachránil skoro sedm set československých dětí před nacisty. Bývalý prezident Václav Havel mu věnoval zvláštní pozdrav v zahajovací řeči Fora. "Do České republiky se rád vracím, znám tu tolik lidí, je hezké být zpátky," řekl Winton při příjezdu do Prahy.

Winton, který tehdy pracoval jako burzovní makléř, během jara a léta roku 1939 zorganizoval celkem pět transportů, díky nimž se 669 převážně židovských dětí dostalo z Československa do Anglie. Zároveň jim našel pěstounské rodiny nebo ubytování. Podle jednoho ze zachráněných dětí Jiřího Kafky jim ale zůstala totožnost jejich zachránce dlouho neznámá: „Znali jsme různé historky o tom, kdo to celé organizoval, ale nikdy jsme neznali celou pravdu.“

O záchraně dětí Winton nikdy nemluvil. Až když jeho manželka uklízela půdu, našla v roce 1988 dokumentaci se seznamem dětí. Teprve tehdy se svět dozvěděl, kdo pomohl zachránit stovky životů. Mezi „wintonovými“ dětmi byla i Alice Klímová, tehdy jedenáctiletá. Její britská rodina bydlela nedaleko Londýna. Do Prahy se vrátila po válce. „Z mojí rodiny nepřežil nikdo kromě mé sestry, která odjížděla vlakem hned po mně,“ vzpomíná Klímová.

V Česku žije šestnáct zachráněných dětí, po světě se jich přihlásilo kolem čtyř set dvaceti. Stále se ale stává, že se objeví někdo další. „V Anglii se scházíme každý týden. Většinou si povídáme. Bohužel nikdo z nich nehraje bridž,“ vypráví Nicholas Winton. Zachránění mají dnes na pět tisíc potomků. Královna Alžběta II. Wintona povýšila do rytířského stavu. Za záchranu dětí dostal i Řád Tomáše Garriqua Masaryka.

Winton bude v Praze do konce příštího týdne. Vedle oficiálních návštěv se v Kongresovém centru setká se studenty i se sedmnácti ze zachráněných dětí. Některé z nich přijedou i z Anglie.