Nový film poučí mentálně postižené o sexu

Praha - Dospělým mentálně hendikepovaným lidem je určen vzdělávací film, který by je měl poučit o sexu a sexualitě. Neznalost postižených je způsobena především několikaletou izolací v ústavech, navíc striktně rozdělených na mužské a ženské. Autoři projektu věří, že se jim tabuizované téma podaří osvětlit. Film bude dokončen v říjnu, premiéru bude mít o měsíc později.

„Když se zamyslíme nad dospělými lidmi s postižením dnes, tak většina z nich žila v nějakém nekoedukovaném, segregovaném zařízení, kde se s nimi nikdo o otázkách sexuality nebavil,“ vysvětluje situaci speciální pedagožka Zdeňka Kozáková.

Postižení proto často nemají cit rozlišit, co patří do soukromí člověka, a projevují se způsobem, který ostatní lidé vnímají jako neslušné nebo nepřijatelné chování. „Reakce jsou naprosto odlišné, ať na jedné straně obrovská vstřícnost a chuť objímat se, dotýkat se, tak na druhé straně obavy z komunikace,“ říká k tomu ředitel sociálních služeb ve Vyšším Hrádku Ivan Semecký.

Animovaným filmem, který trvá třináct minut, provází postavy muže a ženy, kteří mají vztah. Dabovat je budou Aňa Geislerová a Pavel Liška. „Animovaná forma je z toho důvodu, že animovaná technika vám umožní i velmi explicitní scény, které do toho filmu musíme zahrnout, vyjádřit společensky přijatelným způsobem, takže to nepůsobí jako pornografie,“ uvedla autorka scénáře Lenka Vochocová.

Vydáno pod