Policie odložila další podezřelá úmrtí v heparinové kauze

Praha - Policie odložila případ dalších 11 podezřelých úmrtí v havlíčkobrodské nemocnici, na které upozornila komise ministerstva zdravotnictví po odhalení heparinového vraha Petra Zelenky. Okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková teď rozhoduje, zda odložení potvrdí, nebo vrátí policii k došetření. Zbývá tedy pouze dořešit poslední případ, který s heparinovými vraždami souvisí. 31. července proběhne soudní líčení s bývalým ředitelem nemocnice Josefem Pejchlem, který je obžalovaný z toho, že kvůli heparinovým vraždám nepodal trestní oznámení.

Lékaři z oddělení ARO nebudou obviněni ani trestně stíháni kvůli dalším podezřelým úmrtím, na které komise upozorňovala. Pracovníkům podle jejich slov spadl obrovský kámen ze srdce, verdikt police je pro ně velkou satisfakcí. To potvrzuje i lékařka Jitka Satrapová. „Všichni jsme doufali, že to takhle skončí,“ dodala. Věří, že teď budou mít všichni klid na práci.

Zelenka pacientům píchal i roztok kuchyňské soli

Petr Zelenka byl za vraždy heparinem odsouzen k doživotí. V havlíčkobrodské nemocnici měl podle soudu zavraždit sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusit. Z přepisů jeho výpovědí ale vyplývá, že pacientů zabil devět. „Pak jsem podal heparin celkem asi dvaceti lidem, z toho devět umřelo. První úmrtí bylo někdy v březnu 2006,“ vypověděl Zelenka u jednoho výslechu. Dosud se však předpokládalo, že jeho první oběť zemřela až v červnu roku 2006.

Podle přepisů výpovědí Zelenka nepodával pacientům na oddělení ARO jen heparin, ale svévolně jim ordinoval také léky na spaní, inzulin nebo jim píchal roztok kuchyňské soli. „Nemyslete si, že jsme jeho další možné skutky nechali být,“ řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová. O tom, že Zelenka zabil víc lidí, spekulovala média už v loňském roce. Také komise lékařů, která případ posuzovala, připustila, že bývalý zdravotník mohl zabít víc lidí.

Trestní oznámení na otce Petra Zelenky

Dva královéhradečtí kriminalisté podali jako fyzické osoby trestní oznámení na otce Petra Zelenky, Bohumila Zelenku. Důvodem jsou údajně urážlivé výroky, které na adresu policistů pronesl do médií. Zelenka například řekl, že policie donutila jeho syna k přiznání násilím. Oznámením se podle mluvčího Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavla Bužgy zabývá hradecká okresní policie.