Vrchlabská nemocnice nechce poplatky od lidí, kteří opustí VZP

Hradec Králové - Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), kteří se po dnešku prokazatelně přehlásí k jiné pojišťovně, budou až do konce roku ušetřeni od úhrad regulačních poplatků v soukromé horské nemocnici ve Vrchlabí. Podle jejího ředitele Vladimíra Drymla za ně poplatky uhradí německý sponzor.

Česko-německá horská nemocnice od ledna nevybírá regulační poplatky od pacientů do 18 let. VZP s ní proto v polovině května zahájila správní řízení, v němž hrozila zdravotnickému zařízení pokutou ve výši 50 tisíc korun. Nemocnice ale doložila, že poplatky zaplatil za klienty sponzor, a podle ředitele VZP Pavla Horáka tedy nebyl důvod pokutu ukládat.

VZP se také na konci května rozhodla, že s vrchlabskou nemocnicí neuzavře smlouvu. Zdravotnické zařízení tak klientům VZP nadále poskytuje jen akutní péči. Dryml již dříve vyzval pojištěnce VZP, aby přestoupili k jiným pojišťovnám.

Pojištěnci VZP tvoří asi čtvrtinu klientů nemocnice. Podle ministerstva zdravotnictví souvisí nevybírání poplatků s politickým bojem, do kterého jsou zatažení pacienti. Dryml totiž za ČSSD kandiduje do Senátu a do Krajského zastupitelstva Královéhradeckého kraje.

Vrchlabskou nemocnici vlastní už deset let podnikatel Alexandr Seidl, který oznámil, že je ochoten jednat o jejím prodeji za minimálně 150 milionů korun. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který činnost krajských nemocnic řídí, oznámil, že je možné o koupi nemocnice jednat, ale za jiných finančních podmínek.

Vydáno pod