Premiérská inspekce: Pochvalu dostali Liška, Nečas i Řebíček

Praha - Předseda vlády Mirek Topolánek dnes navštívil další ministerstva. Ministr školství Ondřej Liška se podle premiéra s problémy svého resortu dokázal dobře vyrovnat. Pochvalu dostal i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, kterého Topolánek ocenil hlavně za klesající nezaměstnanost, odstartování důchodové reformy a změny v nemocenské. Premiér je spokojen i s ministerstvem dopravy Aleše Řebíčka. Podle opozice je celá inspekce pouze propagační akcí.

Liška se podle Topolánka s problémy svého resortu dokázal dobře vyrovnat. „Do úřadu vstupoval ve velmi obtížné pozici, situaci zvládl,“ konstatoval dnes premiér, který souhlasí i s jeho řešením platové situace ve školství a i s tím, jakým způsobem převzal vyjednávání s Evropskou komisí o operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace, kvůli kterému rezignovala Liškova předchůdkyně Dana Kuchtová.

Liška byl pochválen také za ukončení „diskriminace“ dětí docházejících do mateřských škol, když zrušil bezplatný poslední ročník mateřinek. Topolánek zdůraznil i navýšení platů učitelů, na které dostal Liška půl miliardy korun. „Vláda kývla i díky tomu, že se rozhodl rozdělovat peníze nikoli plošně, ale podle výkonu, a nikoli všem zaměstnancům, ale jen učitelům. Je to odvážný a rozumný postoj,“ uvedl premiér. Podporuje i další kroky na ministerstvu, například státní maturity ve dvou úrovních a zavedení tří přihlášek na střední školy. Ondřej Liška dnes jako nejmladší ministr slaví 31. narozeniny. Od premiéra jako dárek dostal manžetové knoflíčky a dřevěný model motorky.

Topolánek chválí Nečase za klesající nezaměstnanost a změny v nemocenské 

Předseda vlády na návštěvě u ministra práce Petra Nečase ocenil hlavně klesající nezaměstnanost, odstartování důchodové reformy a změny v nemocenské. „Vysvětlovat a obhajovat se musí neúspěchy. Úspěchy Petra Nečase se chválí samy,“ řekl Topolánek. Za svou prioritu si Nečas zvolil prosazení důchodové reformy. Všechny tři její etapy by chtěl stihnout do konce volebního období v roce 2010. Zatím nebyla přijata ještě ani první etapa, která mimo jiné počítá s dalším zvyšováním penzijního věku až na 65 let. Zákon schválila sněmovna a nyní míří do Senátu.

Premiér je spokojen se systémem vybírání mýtného

Ministr dopravy Aleš Řebíček dostal od premiéra taktéž pochvalu. Topolánkovi se líbí především funkčnost systému vybírání mýtného a pochválil i zahájenou restrukturalizaci železniční dopravy - především oddělení ČD Cargo od mateřské společnosti České dráhy. Podle Topolánka má na fungování mýtného Řebíček zásadní podíl. Také vyzdvihl to, že od ministra dostal novou vizualizaci zklidnění Severojižní magistrály. Jde o možné přesunutí několika silničních pruhů pod zem v oblasti Národního muzea. Naopak dosud nevyřešenými problémy jsou podle premiéra nedostatečná splavnost Labe a také regulace jízdy kamionů.