Tragická nehoda v Českých Budějovicích se stala pod rozbitými semafory

České Budějovice - Bouřka a déšť vyřadily semafory v místě včerejší tragické srážky osobního auta s autobusem v Českých Budějovicích. Podle techniků zřejmě blesk zasáhl semafory, které v době havárie pouze oranžově blikaly. Řidič, který se spolujezdkyní zahynul, měl podle policistů jednoznačně respektovat značky a dát přednost autobusu.

Po zásahu bleskem na semaforu popraskaly žárovky a zařízení tak přestalo pracovat. „Když jsem byl na hlavní, semafory jen blikaly,“ říká řidič havarovaného autobusu Petr Kolář. Ani blikající oranžové světlo ale nezbystřilo vnímavost řidiče osobního auta, vyjel z vedlejší ulice a zkřížil cestu rozjetému autobusu. Při srážce i se spolujezdkyní zahynul.

Podle policie se nehoda nemusela stát i přes rozbité semafory. „Světelné signalizační zařízení nefungovalo, v tom případě byl řidič povinen řídit se svislým dopravním značením,“ vysvětluje mluvčí jihočeské policejní správy Jana Kameníková.

Podle primátora zůstanou semafory v krajském městě nastavené jako doposud a radnice žádnou změnu režimu neplánuje. Spojování tragické nehody s částečně nefunkční signalizací je totiž zavádějící. „Technické parametry, které má semafor splňovat, splňuje a z tohoto pohledu není nutná žádná revize ani žádný zásah,“ konstatuje primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS).

Policisté teď zkoumají vrak auta, pokud zjistí, že brzdy byly v pořádku, celý případ pravděpodobně odloží.