Vykázání letos ochránilo před domácím násilím 625 lidí

Praha - Institut vykázání už letos pomohl ochránit před domácím násilím celkem 625 lidí, z toho 331 žen, 22 mužů a 272 dětí. Uvádí to statistika Bílého kruhu bezpečí, organizace, která obětem domácího násilí pomáhá. Byt muselo opustit téměř 340 mužů a 7 žen, což je o 140 případů méně než za stejnou dobu loni, tedy o 29 procent. Zákon o ochraně před domácím násilím platí v Česku od loňského ledna. Policie smí lidi, kteří ubližují blízkým, vykázat z domova na deset dní.

Za rok a půl existence zákona tak byt muselo opustit 1 330 mužů a 15 žen. Opatření před případným dalším útokem ochránilo celkem 2 458 osob.

Odborníci míní, že za poklesem počtu případů proti stejné době loni může být i to, že opatření zafungovalo jako prevence. Někteří lidé, kteří se doma chovají násilnicky, si pod hrozbou vykázání podle expertů výpady rozmysleli. „Lidé, kteří jsou ohroženi, už vědí, co mohou dělat, a násilníci také vědí, co je může čekat,“ domnívá se Vlastimil Zima z Bílého kruhu bezpečí.

Podle údajů za první pololetí se domácí násilí ve 44 procentech případů odehrávalo mezi manželi. Loni to bylo 54 procent případů. Proti loňsku naopak přibylo útoků mezi druhy. Z 22 procent vzrostl jejich podíl na 27 procent. Víc řešili policisté i násilí mezi generacemi - loni v 16 procentech případů, letos v asi 19 procentech. Mezi ohroženými lidmi bylo 11 osob nad 71 let. Šesti z nich bylo dokonce přes 81 let. Víc než dvojnásobný byl letos proti loňskému prvnímu pololetí podíl výpadů mezi rozvedenými.

Policie může vykázat násilnické lidi na deset dní z domova bez souhlasu ohrožených osob. Dodržování rozhodnutí musí v dané době na místě několikrát zkontrolovat. Soud může pak může desetidenní dobu prodloužit a zakázat i přibližovat se k obětem, které o to ale musejí požádat.