Ústecká radnice chce zvýšit počet radarů ve městě

Ústí nad Labem - Ústecká radnice chce ve městě instalovat okolo dvaceti radarů na měření rychlosti. Jejím cílem je umravnit řidiče a zvýšit bezpečnost na silnicích. Město jen čeká na to, jestli budou rychlost dál měřit strážníci. Jasno by mělo být na podzim.

Nové radary by měly být umístěny v okolí škol, školek, nemocnice nebo nákupních center. Radnice jednoznačně odmítá, že by chtěla jen vydělávat na pokutách. Dosavadní radary odhalily v roce 2007 celkem 6800 přestupků „Je to jeden ze způsobů, jak zamezit velmi nezodpovědným řidičům, aby si na širokých komunikacích u nás ve městě závodní dráhu,“ tvrdí mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Radary jsou podle šéfa ústecké dopravní policie naprosto zbytečné. Tvrdí, že provoz na krizových úsecích by mnohem lépe zpomalily třeba stavební úpravy. A za pravdu mu dávají i statistiky. Havárií způsobených vysokou rychlostí je minimum. Navíc radary sníží počet nehod jen o deset až patnáct procent. Podle zkušeností z okolních zemí jsou mnohem účinnější různé šikany nebo retardéry. „U stavebních úprav jde snížení nehodovosti do nějakých čtyřiceti padesáti šedesáti procent,“ říká vedoucí dopravní policie Karol Kočárek.

Ústecká radnice už čeká jen na novelu zákona, kterou připravuje ministr vnitra Ivan Langer. Díky ní by strážníci mohli měřit rychlost znovu od příštího roku.