Českou justici opět čekají obstrukce, vrací se případ Chmelíř

Brno - K pražskému vrchnímu soudu se po osmi letech vrací případ Martina Chmelíře, který byl potrestán pro majetkové trestné činy osmiletým vězením. Chmelíř žaloval českou justici z porušení ochrany osobnosti u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a argumentoval předpojatostí soudce, s nímž měl údajně intimní poměr. Evropský soud nakonec rozhodl o znovuotevření celého případu.

Na základě rozhodnutí štrasburského soudu, které je pro českou justici závazné, musel dát český Ústavní soud požadavek k otevření celé kauzy. Chmelíř je už na svobodě. Vrchní soud v Praze teď musí v jiném složení projednat odvolání proti rozsudku jihočeského krajského soudu z roku 1999. Se stížnostmi přitom v minulosti u českých soudů neuspěl. Pokud by soud nyní Chmelíře zprostil obžaloby, mohl by muž žádat vysoké odškodné za čas strávený za mřížemi. Podstatou Chmelířových trestných činů se nezabývali štrasburští ani ústavní soudci.

Dnes pětatřicetiletý Chmelíř u vrchního soudu proslul obstrukcemi a zdržováním. V jediném roce jeho obhájci různými způsoby zmařili 25 soudních jednání. Žalobu na ochranu osobnosti podal Chmelíř na soudce kvůli tomu, že jej prý donutil zúčastnit se soudního jednání, ačkoliv anonym nahlásil v budově bombu.

Chmelíř také tvrdil, že má se soudcem intimní poměr. Pražský soudce Chmelířovo tvrzení o poměru vyloučil a označil za bezprecedentní a bezostyšný útok. Za urážku soudu pak obžalovaný dostal pokutu 50 000 korun. Zástupce Česka ve Štrasburku upozorňoval, že jak žaloba, tak tvrzení o soukromém vztahu, jsou jen Chmelířovými zdržovacími manévry. Štrasburští soudci to nevyloučili, ale uvedli, že pochybnosti o nestrannosti přesto vznikly. „Předseda senátu si nedokázal udržet potřebný odstup,“ stojí v rozhodnutí evropského soudu.