Děti by podle zákona měly finančně podporovat své rodiče ve stáří

Praha - Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je na čase, aby se lidé v produktivním věku začali finančně podílet na péči o pacienty v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Vyživovací povinnost, kterou by měli mít děti vůči svým starým rodičům, je v řadě evropských států běžná. Rodiče investují do dětí a ty by jim péči měly ve stáří oplácet.

To se ale mnohdy neděje, domnívá se ministr. Špatnou péči o seniory nepovažuje jen za selhání státu, ale především rodin. Zamýšlený zákon by měl zvýšit příliv financí i zlepšit kvalitu péče a počet personálu například v léčebnách dlouhodobě nemocných. Kolik by zaplatily rodiny, není ale zatím jisté. Zákon, který by něco takového upravoval, nemá zatím konkrétní podobu, není ani jisté, kdy se jím zákonodárci začnou zabývat.

Opozici se návrh ministerstva příliš nezamlouvá. Stínový ministr zdravotnictví David Rath ho označil za další asociální a pomatený návrh občanských demokratů. Za pobyt v léčebnách se platí už v současné době, další povinné platby by podle něho jen ještě více zatížily mladé rodiny s dětmi.

Vydáno pod