Odvolací soud vrátil kauzu exministryně Součkové k novému projednání

Praha - Městský soud v Praze už potřetí vrátil případ bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové, protože rozsudek má prý ještě vady, které je třeba odstranit. Kauzou se tak bude opět zabývat obvodní soud. Obžaloba Součkovou viní z porušování povinností při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. V době působení na ministerstvu měla Součková uzavřít nevýhodnou smlouvu s advokátem Zdeňkem Nováčkem o zastupování resortu ve sporu s firmou Diag Human.

Původně hrozilo Součkové až deset let vězení. Obvodní soud i státní zástupce ale později došli k názoru, že nešlo o úmysl a sazba byla snížena. Exministryně už byla třikrát osvobozena. Státní zástupce požadoval opětovné projednání u jiného obvodního soudu, v tom mu ale soud nevyhověl. V takovém případě by prý ale obhájce Součkové zvažoval ústavní stížnost. Marie Součková je v invalidním důchodu, rozhodování soudu nechce blíže komentovat. Věří, že se případ brzy uzavře.

Nováček, který byl vybrán bez výběrového řízení, dostal za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset milionů korun. Podle obžaloby tak státu vznikla škoda. Dalších deset milionů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.

Obžaloba také tvrdí, že Součková najala Nováčka, ačkoliv věděla, že měla kauzu Diag Human předat Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle obvodního soudu ale tehdejší ministryně jednala v dobré víře a nechtěla nikoho neoprávněně obohatit. Podle obhájce se naopak stala obětí určitého chaosu, který údajně na ministerstvu zdravotnictí panoval. Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, od počátku tvrdí, že její případ má politický podtext.

Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti Diag Human zaplatit 327 milionů korun. Za údajný ušlý zisk se firma nyní se státem soudí o další miliardy korun.

Vydáno pod