Krajské a senátní volby proběhnou 17. a 18. října

Praha - Krajské volby se letos uskuteční 17. a 18. října společně s prvním kolem senátních voleb. Termín dnes vyhlásil prezident Václav Klaus. Zájemci o místa v krajských zastupitelstvech i v horní komoře tak musejí kandidátky předložit nejpozději v úterý 12. srpna v souladu se zákonnou lhůtou.

Hlavní politické strany už mají kandidátky připraveny. Pětice stran zastoupených ve sněmovně bude kandidovat ve všech 13 krajích, přičemž lidovci se v některých regionech dohodli na koalici s SNK ED. Konkurovat jim chtějí mimo jiné regionální seskupení starostů.

O 27 senátorských křesel hodlá usilovat nejméně 180 kandidátů nejrůznějších politických seskupení. O znovuzvolení se pokouší více než dvě třetiny senátorů, jimž letos končí mandát. Z 27 jich nekandiduje pouze sedm.

Prezident musí podle zákonů vyhlásit volby nejpozději 90 dnů před jejich konáním, a to tak, aby se konaly během měsíce před skončením volebního období. Letošní krajské volby se tak musejí uskutečnit nejpozději 31. října a 1. listopadu, obměna třetiny Senátu ještě o týden dříve, tedy v pátek 24. a v sobotu 25. října. V tuto dobu proběhne druhé kolo senátních voleb, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního. Termín může s ohledem na následující státní svátek poznamenat menší volební účast.  

O tom, kdo splnil podmínky kandidatury do Senátu, musí být podle zákona jasno nejpozději 49 dní před volbami, tedy v pátek 29. srpna. Do soboty 30. srpna pak musí krajské úřady registrovat kandidátní listiny pro krajské volby. V úterý 2. září se nominovaní i kandidující seskupení dozvědí, s jakým volebním číslem budou o místa v Senátu nebo v krajských zastupitelstvech bojovat. Lidé dostanou hlasovací lístky do svých schránek nejpozději tři dny před začátkem voleb, tedy v úterý 14.
září.

Senát
Zdroj: ČT24