Za tragickou srážku se sanitkou dostal podmínku

Opava - Opavský okresní soud uložil podmíněný trest a zákaz řízení řidiči, který koncem března v Opavě zavinil tragickou nehodu se sanitkou. Na místě zemřel pětasedmdesátiletý kolemjdoucí muž, kterého po střetu aut srazil z chodníku vůz záchranné služby. Sedmadvacetiletý řidič sanitky utrpěl při nehodě lehká zranění, jeho spolujezdec středně těžká. Lehce byli zraněni i dva lidé v osobním autě.

Podle původních informací o nehodě si měl střet vyžádat dva lidské životy. Záchranáři tehdy uvedli, že na sanitku čekala sedmdesátiletá žena z Velkých Hoštic, která ale ještě před příjezdem náhradního vozu záchranné služby zemřela. Během vyšetřování ale vyšlo najevo, že smrt pacientky s nehodou nesouvisí. Podle pitvy žena zemřela ještě asi třicet minut předtím, než byla záchranná služba poprvé zavolána.

„Stále se mi to vrací. Je mi to líto. Stát se to mohlo komukoliv. Byl jsem na špatném místě ve špatnou chvíli. Nedokážu si vysvětlit, proč jsem sanitku přehlídl,“ řekl odsouzený řidič. Dodal, že nehodou a dnešním trestem se zcela změnil jeho život. „Auto potřebuji v práci. Jsem na něm  existenčně závislý,“ vysvětlil muž, který pracuje jako řidič pro stavební společnost.

Po vynesení rozsudku si ponechal právo na rozmyšlenou. Novinářům ale naznačil, že se odvolávat nebude. „S takovým trestem jsem počítal. Musím jej respektovat,“ řekl.

Nehoda se stala, když sanitka po čtyřproudové Ratibořské ulici jela v levém pruhu a osobní auto Renault Laguna v pravém pruhu. Osmatřicetiletý řidič renaultu chtěl odbočit vlevo a sanitce zkřížil cestu. Obě auta pak skončila mimo vozovku u rodinného domu.

Vydáno pod