Skupina cizinců dělala za poplatek vlastní pořadník žadatelů o pobyt

Praha - Cizinecká policie dnes ráno zasáhla proti skupině cizinců, kteří údajně žadatelům o pobyt v Česku za úplatu pravidelně násilím vymáhali lepší místa ve frontě před inspektorátem v pražské Koněvově ulici. Policisté předvedli na služebnu 19 lidí, z toho jednoho člověka bez dokladů a jednoho s padělaným cestovním pasem.

Akce začala v půl čtvrté ráno. Policisté zkontrolovali před inspektorátem totožnost přítomných žadatelů i předem vytipovaných lidí, kteří podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové pravidelně odpoledne oslovují čekající žadatele a za poplatek 500 korun jim na následující den nabízejí místo ve frontě podle vlastního pořadníku. Místa pak údajně každé ráno vynucují násilím na ostatních žadatelích, kteří jim nezaplatili.

Policie nyní zadržené vyslýchá, většinou pocházejí z rusky hovořících zemí. Jeden z vyslýchaných se prokázal cestovním dokladem s vyměněnou fotografií. Cílem akce bylo podle Rendlové vyřešit dlouhodobě neuspokojivou situaci na inspektorátu, a vytvořit tak cizincům rovné a důstojné podmínky pro vyřizování žádostí.