Pětina voličů lituje, koho v roce 2006 volila

Praha - Téměř pětina voličů, kteří před dvěma lety volili své zástupce do sněmovny, svého rozhodnutí lituje a přiznává, že tehdy měli volit jinak. Nejčastěji to jsou tehdejší sympatizanti Strany zelených - téměř čtyřicet procent z nich není se svým výběrem spokojeno. U vládní ODS to je pak více než čtvrtina jejích tehdejších voličů. Naopak jasná většina voličů KDU-ČSL, ČSSD a KSČM považuje i dnes svůj hlas pro tyto strany v roce 2006 za správnou volbu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Dnešní rozpaky voličů zelených dokládají podle analytiků STEM nestabilitu jejího voličstva. To, že se v roce 2006 rozhodli správně, si naopak myslí více než devět z deseti komunistických a zhruba čtyři pětiny sociálnědemokratických a lidoveckých voličů.

Svoji volbu před dvěma lety považuje i dnes za správnou více než sedm z deseti voličů ODS a zhruba tři pětiny voličů zelených. V září 2006 to ale bylo více než devět z deseti voličů ODS a skoro čtyři pětiny voličů zelených.

Zklamání z volby v roce 2006 se podle STEMu přenáší i do toho, jestli lidé půjdou za dva roky k dalším volbách. Z voličů pevně přesvědčených o tom, že si před dvěma roky vybrali správně, by se příštích voleb do sněmovny zúčastnili téměř všichni. Naopak z voličů, kteří dnes svoji dva roky starou volbu nepovažují za správnou, teď více než polovina buď pochybuje o tom, že půjde volit, nebo tvrdí, že volit nebude.

ČSSD má dlouhodobě největší voličskou podporu 

Sněmovní volby v roce 2006 vyhrála ODS, kterou volilo přes 35 procent voličů. Druhá ČSSD dostala přes 32 procent hlasů, třetí KSČM skoro 13 procent, čtvrtá KDU-ČSL více než sedm procent a pátá Strana zelených přes šest procent. Tyto strany by se podle různých průzkumů dostaly do sněmovny i nyní, kdyby se konaly volby. V porovnání s volebními výsledky před dvěma lety má ale teď dlouhodobě největší voličskou podporu ČSSD, ODS je druhá.