Senát uznal Mezinárodní trestní soud

Praha - Smlouvu o uznání Mezinárodního trestního soudu podpořili dnes senátoři. Schválení smlouvy nyní záleží na sněmovně, která ji zatím projednala v prvním čtení a vrátí se k ní zřejmě až na podzim. Česko je posledním státem unie, který smlouvu dosud neratifikoval, přestože ji jeho zástupci podepsali už před téměř deseti lety. Se schválením dokumentu parlament otálel kvůli pochybnostem, zda je v souladu s českým ústavním pořádkem.

Mezinárodní trestní soud, který začal pracovat v roce 2002 a zatím jej uznalo 105 zemí, stíhá nejhorší případy porušení lidských práv na celém světě, jako jsou zločiny proti lidskosti a genocida. Česko se poprvé chtělo k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu přidat už v roce 2001, ale návrh tehdy neprošel parlamentem a vláda ČSSD se mu přestala věnovat. V současnosti vadí údajné právní nejasnosti, podle Jaroslava Kubery z ODS se zákonodárci bojí, aby soud nebyl v nesouladu s ústavním pořádkem. Proti tomu ale mluví fakt, že ostatní státy už tribunál bez problémů schválily.

Jedinou spojeneckou zemí Česka, která soud zatím váhá uznat, jsou USA známé svou dlouhodobou nedůvěrou k mezinárodním organizacím. V tom se shodnou s ODS, která je k nadnárodním institucím obecně skeptická, zatímco zelení je upřednostňují.

Vydáno pod