České vojáky trápí po návratu z misí psychické potíže

Praha/ Hrubá Voda - Část českých vojáků, kteří se vracejí z mírových misí, trpí psychickými problémy. Přiznávají to vojenští lékaři i psychologové. Kvůli obavám o další uplatnění někteří z vojáků své potíže tají a raději se léčí u civilních odborníků.

Z bojového nasazení americké armády se dnes podle veteránských organizací vrací až třetina vojáků s psychickými problémy. Říká se tomu vietnamský, afghánský nebo irácký syndrom. O potížích českých navrátilců se zatím oficiálně nemluvilo. Na konferenci vojenských specialistů v Hrubé Vodě u Olomouce ale jasně zaznělo, že i oni se musejí vyrovnávat s pošramocenou psychikou.

K nejzávažnějším postižením veteránů patří posttraumatický stres. Projevuje se například vzpomínkami na prožité situace, poruchami spánku nebo bolestmi. Může vést až k těžkým depresím. Psychiatr Jan Bilík z Vojenské nemocnice Olomouc ubezpečil, že se problematikou vojenští lékaři zabývají, avšak jedná se jen o jednotlivé případy.

Oficiálně ministerstvo obrany o žádném případu posttraumatické poruchy neví. Vysvětlení nabízejí vojenští lékaři, vojáci se prý bojí, že přiznání problémů by jim mohlo zavřít dveře k dalším zahraničním misím. Léčí se proto tajně u civilních psychologů. Často ale také své psychické problémy vůbec neřeší.

Za poslední tři roky prošlo zahraničními misemi české armády skoro 7 tisíc vojáků. Celá čtvrtina absolvovala mise více než dvakrát, někteří v nich byli dokonce osmkrát. Ministerstvo obrany považuje za největší problém časté rozvody nebo potíže v rodinách vojáků. I proto chce zvýšit počet jednotek určených pro nasazení v zahraničí.

Psychickými problémy veteránů se lékaři poprvé začali zabývat po První světové válce. Pojem posttraumatického stresu jako nemoci se ale poprvé objevil teprve před pár lety. Ani dnes si s ní specialisté neumějí vždy poradit.