V Praze budou jezdit dvě nové „vodní tramvaje“

Praha - Vltavu v Praze budou od začátku srpna křižovat dvě nové lodní linky. Ty spojí nejen oba břehy řeky, ale taky ostrovy v centru metropole. Podle pražských radních je to další krok, jak oživit a zaktraktivnit centrum města pro jeho obyvatele i pro turisty.

Lodní „tramvaje“ by měly zjednodušit a zpohodlnit návštěvu některých vltavských ostrovů. „Bohužel na ty ostrovy se velmi těžko dostává. Někdy musíte komplikovaně přes most legií. Proto ten nápad na toto dopravní spojení,“ vysvětluje starosta první městské části Petr Hejma (ODS).

Jedna lodní linka propojí Smetanovo nábřeží u Národního divadla, Střelecký a Slovanský ostrov s jižním cípem Dětského ostrova. Druhá loď popluje od Jiráskova náměstí na Výtoň, odkud přes Smíchovskou náplavku dopluje na Císařskou louku, která je teď těžko dostupná pro pěší.

Provozovatelem vodní linky bude První všeobecná člunovací společnost, která už nyní převáží pasažéry na severním okraji Prahy. Na lodě se vejde až padesát lidí a budou na nich platit jízdenky MHD. Převoz kol a kočárků bude zdarma. Jen SMS jízdenky na lodích platné nebudou.

Pražští radní si od propojení všech centrálních ostrovů slibují jejich zatraktivnění nejen pro turisty, ale hlavně pro obyvatele Prahy. Díky lepší dostupnosti by se postupem času měly ostrovy stát rekreačními místy v srdci metropole.