Největšími znečišťovateli jsou firmy z Jihomoravského a Středočeského kraje

Praha - Situace se kromě Jihomoravského a Středočeského kraje zhoršila i v sedmi dalších regionech. Vyplývá to z údajů, které dnes v internetovém registru zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. K produkování škodlivých látek se v něm poprvé přiznalo přes tisíc provozoven.

Chemička Deza ve Valašském Meziřičí je podle údajů z registru jeden z největších znečišťovatelů rakovinotvornými látkami. V roce 2005 vedla dva z žebříčků, které sestavuje ekologické hnutí Arnika. Teď si o něco polepšila.

„Co se týká rakovinotvorného benzenu sice snížila, na druhou stranu u naftalenu mírně zvýšila produkci,“ vysvětluje Jindřich Perlík z hnutí Arnika. Mluvčí České inspekce životního prostředí Avana Awwadová dodává: „V roce 2006 jsme zjistili porušení zákona o integrované prevenci za oblast vypouštění odpadních vod, uložili jsme pokutu, která není dosud pravomocná.“

Nikdo z chemičky se teď vyjádřit nechtěl, obyvatelé města si ale na ovzduší stěžují dlouhodobě. Údaje o životním prostředí ve svém regionu si může každý najít v internetovém registru na adrese www.irz.cz Teď se tam objevily hodnoty za minulý rok, nejvíc znečišťovatelů je ve středních Čechách a na jihu Moravy, z jednotlivých látek se v poslední době objevuje znečištění styrénem, který se používá k výrobě plastů.

„Těch podniků, které se přihlásily, je už dnes víc než tisícovka. Je vidět, že podniky už to vzaly za své a že se do registru hlásí,“ poznamenává Jarmila Krejsová, mluvčí ministerstva životního prostředí. Perlík odhaduje počet firem, které neohlašují produkci škodlivin na cca 10 procent: „Rozhodně se jim to ale nevyplatí, v případě, že se to zjistí, riskují pokutu,“ dodává.

Údaje za loňský rok musí ekologové ještě zpracovat, kompletní žebříčky budou mít v polovině října. Od příštího roku vznikne nový registr, jednotný pro celou Evropskou unii. Bude zahrnovat i emise z dopravy, se kterými současný systém ještě nepočítá.

Vydáno pod